Brazilští fotbalisté jsou plní emocí i „cool“, proto zvládají tlak domácího MS

Brazilci mezi ostatními čtvrtfinalisty nevynikají kvalitou ani výkony, které zatím na fotbalovém mistrovství světa předvedli. Ale stejně se od nich očekává, že domácí šampionát vyhrají, k tomu potřebují dnes ve Fortaleze porazit Kolumbijce. Jak tíživé situaci nepodlehnout a zachovat si bezstarostné veselí, by brazilští reprezentanti mohli vyučovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilci při penaltovém rozstřelu v osmifinále proti Chile

Brazilci při penaltovém rozstřelu v osmifinále proti Chile | Zdroj: Reuters

„Brazilci na mě působili velmi sympaticky. Přijeli jsme k nim v den, kdy měli volno, přesto všichni ráno přišli, dělali vtipy a smáli se. Neymar nebyl výjimkou,“ vypráví Jiří Dvořák, který má coby vedoucí antidopingového programu FIFA v Brazílii šanci poznat hodně zblízka všechny hráče.

A jestliže fotbalově jim to na hřišti zatím nejde zrovna ideálně, týmová chemie funguje na jedničku a právě v tom je teď největší výhoda téhle party.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Brazilcích si s šéflékařem FIFA Jiřím Dvořákem povídal Jan Kaliba

„Jsou pod neobyčejným tlakem, celá země od nich očekává, že mistrovství vyhrají. Když ale zpívali hymnu, tak se Neymar rozplakal. Jsou profesionální, emocionální i cool,“ ukazuje na konkrétním příkladu vrchní lékař FIFA, jak Brazilci turnaj prožívají.

Slovem „cool" upozorňuje na to, že nejsou upjatí, neuzavírají se před světem a můžete je spatřit, jak třeba tančí s místním rapperem, a v podobných situacích, kdy rozhodně nemají tváře strnulé napětím a pekelným soustředěním.

Dvořák to přisuzuje i práci dvou svých kolegů.

Šéflékař FIFA Jiří Dvořák | Foto: Jan Kaliba

„Brazilci mají dva lékaře, kteří jsou u týmu už patnáct let. Hráče tak znají už od mala, mají na ně vliv. Doktor neléčí jen zranění, u brazilského týmu je to skutečně extrémní. Trenéři se mění, ale doktoři jsou pořád stejní. Hráči k nim mají neobyčejnou důvěru, hraje to velkou roli. Hráče připraví, uklidní, a to nejsou psychologové,“ podotýká Dvořák.

Nápor na nervovou soustavu Brazilců je ale teď tak velký, že před dnešním čtvrtfinále od 22 hodin proti Kolumbii povolal kouč Luiz Felipe Scolari k týmu už i klasického psychologa.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme