Na zámku Lemberk vystavili březový kříž, lidé na něj věšeli jména padlých z 1. světové války

Před sto lety stával uvnitř zámecké kaple na Lemberku u Jablonného v Podještědí březový kříž. Lidé se k němu chodili modlit a připínali na něj lístečky se jmény padlých vojáků. Návštěvníci zámku si nyní mohou jejich památku opět připomenout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kastelánka Černá ukazuje nově instalovaný březový kříž v zámecké kapli na Lemberku

Kastelánka Černá ukazuje nově instalovaný březový kříž v zámecké kapli na Lemberku | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Kastelánka Renata Černá spolu se svými kolegy objevila po desetiletí zapomenutý kříž při pátrání v depozitáři.

„Podle starých inventur poslední majitelky Gabriely Ausberkové jsme dohledali, že náležel jednak Lemberku, a jednak do jejího takzvaného muzea. Sbírala různé kuriozity a lidové věci ze svého panství," připomíná Černá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zámek Lemberk navštívila i redaktorka Ivana Bernáthová

Někteří návštěvníci kaple si uvědomí, jak velká válka v minulosti ovlivnila život jejich rodiny.

„Mojí babičce zemřela maminka v 28 letech na španělskou chřipku. Vir přinesli vojáci z první světové války," vzpomíná paní Stáňa, která zametá nádvoří zámku, než přijdou první návštěvníci. Mezi ně patří i pan Jaroslav.

„Na mě kříž působil hodně obyčejně. Čekal jsem ho větší, honosnější. Ale asi to odpovídá období první světové války,“ říká Jaroslav.

Lidé se ke kříži chodili při mších modlit za padlé vojáky, kteří většinou pocházeli z místního panství. Lístečky se jmény zemřelých, které vypadaly jako malá parte, se ale nedochovaly.

Polní lazaret na Lemberku

Další zajímavostí zámku Lemberk je nápis z evangelia svatého Jana. Říká že, kdo má víru v Ježíše Krista, tak má život věčný.

„Pravděpodobně také pochází z 1. světové války. Nějaký raněný voják ho vryl na zeď zámku. Citát jsme zachovali a návštěvníci si ho mohou prohlédnout,“ upozorňuje kastelánka.

Na Lemberku byl totiž polní lazaret, podobně jako na jiných českých a moravských zámcích, vysvětluje Renata Černá.

„Jedna z dcer Františka Clam-Gallase Edina se o nemocné starala v době, kdy měla dovolenou. Z kroniky města Jablonného víme, že za nimi docházel i kněz. Vojáky také podporováli občané sbírkou a živnostníci nebo obchodníci jim nosili potraviny," vypráví Černá.

Zraněných a nemocných vojáků z velké války bylo v zámku mnoho. Leželi i v bývalém pivovaru a statku. Zotavovat se mohli v místních parcích a u Zdislaviny studánky, pojmenované po manželce Havla z Lemberka, která měla ve 13. století na hradě špitál.

Ivana Bernáthová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme