Litvínovský úřad práce a městská policie pomáhají dlouhodobě nezaměstnaným

Téměř každý druhý člověk zaevidovaný na Úřadu práce v Litvínově na Mostecku shání zaměstnání déle než jeden rok, mnozí ale spíš tři až čtyři roky. Takoví lidé často ztrácejí pracovní návyky. Vrátit jim je má společný program litvínovského úřadu práce a městské policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Metaři v ulicích Pardubic

Metaři v ulicích Pardubic | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Dlouhodobě se potýkáme s vyšší mírou nezaměstnanosti, která představuje 14 procent. Pokud bych se měla vyjadřovat k délce nezaměstnanosti, delší než 24 měsíců je u zhruba 40 procent našich klientů,“ konstatuje Hana Blažková z litvínovského úřadu práce.

Lidé, kteří jsou delší dobu na sociálních dávkách, pomalu, ale jistě ztrácí pracovní návyky. Na trhu práce o tyto nezaměstnané firmy zpravidla nejeví žádný zájem. Úřad práce v Litvínově proto zkouší poprvé program takzvané aktivizační pracovní příležitosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chce Litvínov pomáhat dlouhodobě nezaměstnaným, zjišťoval reportér Jan Beneš

„Vybrali jsme šest klientů, dlouhodobých příjemců dávek hmotné nouze, žijících na ubytovně, kteří se zapojili do pracovních činností. Tyto klienty, kteří se osvědčí v rámci těchto aktivizačních opatření, bychom rádi převedli na placenou veřejně prospěšnou práci na plný úvazek,“ vysvětluje Hana Blažková.

Litvínovský úřad práce se proto spojil se zdejší městskou policií, která zaměstnává šestici klientů na 40 hodin měsíčně, a to po dobu tří měsíců. Zároveň také dohlíží na to, co mají klienti za práci a jak dobře ji provedou.

„Jsou to drobné úklidové práce, údržbářské práce, nátěr společných prostor, úklid společných prostor, sběr podél cyklostezky, která vede Litvínovem,“ popisuje náplň práce šestice dlouhodobě nezaměstnaných Roman Jelínek z Městské policie v Litvínově.

Zájemců je dost

Pracovat dvě hodiny denně se podle něj vyplatí, zájemců je proto dost. „Jsou o 500 korun víc v plusu než z dávky hmotné nouze, zájemců o tuto formu pracovního poměru je hodně, byli bychom schopni zaměstnat víc takových klientů,“ tvrdí.

Šestice mužů zrovna pracuje na údržbě ubytovny, kterou spravuje město Litvínov. Pokud vše půjde tak, jak má, podaří se jim získat práci na plný úvazek v rámci veřejně prospěšných prací.

Toho si cení i tři dlouhodobě nezaměstnané ženy v nedalekém Jirkově u Chomutova. „Potřebovala jsem nutně peníze, tak jsem tu práci vzala a byla jsem ráda, že ji mám,“ říká jedna.

„Přineslo mi to i jinou radost, že člověk může dělat. Že není jen zavřený doma,“ podotýká druhá. „Je to lepší, protože finančně mám víc možností. Není žádná sláva být vedená na pracáku,“ dodává třetí.

Podle litvínovského úřadu práce ukáže až čas, jak nová forma pracovního poměru pomůže lidem, kteří dlouho nemohou najít práci.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme