Do Rio de Janeira se vrátilo násilí a policejní pronásledování zločineckých gangů

Mistrovství světa ve fotbale se obešlo bez problémů s bezpečností v obávaných brazilských favelách. Násilí se tam ale pomalu vrací. Problémy hlásí hlavně Rio de Janeiro. V týdnu se opět střílelo v komplexu chudinských čtvrtí, tedy favel, který se jmenuje Alemao. Přestřelky mezi policií a zločinci jsou tam teď téměř na denním pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z hlavní silnice vzhůru na celou favelu

Pohled z hlavní silnice vzhůru na celou favelu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Od začátku roku tam zemřelo už 5 policistů a 23 jich bylo zraněno, další policista byl postřelený při přestřelce v úterý.

Některé dny jsou teď dokonce zavřené školy a třeba i deset tisíc dětí musí zůstat doma. Starosti pak mají rodiče, kteří potřebují pracovat.

Také jsou dny, kdy je zastavená lanovka, která velmi pomáhá v dopravě v rozsáhlém labyrintu úzkých uliček a domků, které jsou rozeseté po několika kopcích.

Brazílie nasadila v době mistrovství světa na zajištění bezpečnosti desítky tisíc mužů i žen. V pohotovosti byli téměř všichni, kteří nosí uniformu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Brazílii informuje jihoamerický zpravodaj David Koubek

V komplexu favel Alemao stále hlídkuje denně v ulicích dvojnásobek policistů oproti normálu, včetně posil z jiných oblastí. V plném nasazení jsou také v případě, že jdou do akce proti drogovým gangům, u nichž asistují i muži ze speciálních zásahových jednotek.

Zločinci se začínají projevovat i na dalších místech státu Rio de Janeiro a začínají se opět objevovat v ulicích se zbraněmi, což by si v průběhu mistrovství nedovolili. Policie často zatýká, včetně mladistvých, a zabavuje drogy. V nedalekém Niterói zadržela šéfa zločinecké skupiny v jedné z tamních favel.

Násilí se neomezuje pouze na Rio de Janeiro, ale podobné zprávy chodí i z jiných měst. Často je v nich slyšet o mladistvých, kteří se přidávají ke zločinu a už jako nezletilí používají zbraně.

Ve městě Ponta Grossa ve státě Paraná zemřeli v průběhu tří měsíců kulkou z policejní zbraně dva bratři. Mladší, patnáctiletý Ericdos Santos, zemřel v květnu smutnou náhodou, protože se připletl do přestřelky mezi policií a zločinci.

Jeho starší bratr, sedmnáctiletý Luiz, zemřel tento týden. Snažil se s kamarádem přepadnout obchod, ale přijela policie a nejspíš při přestřelce ho postřelila tak, že při cestě do nemocnice zemřel. Otec obou bratrů však řekl, že onen starší se při pohřbu mladšího bratra zařekl, že ho pomstí.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme