Červený kříž údajně považuje konflikt na Ukrajině za válku, oficiálně to však nesdělil

Červený kříž údajně považuje konflikt mezi armádou a separatisty na Ukrajině za válku. Informovala o tom agentura Reuters. Takové stanovisko Červeného kříže by otevřelo cestu k mezinárodnímu stíhání válečných zločinů na Ukrajině, včetně stíhání viníků nedávného sestřelení malajsijského cestovního letadla se 298 lidmi na palubě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo dopadu malajsijského Boeingu 777 u ukrajinské vesnice Grabovo

Místo dopadu malajsijského Boeingu 777 u ukrajinské vesnice Grabovo | Zdroj: Reuters

Oficiálně však zatím Červený kříž nic neoznámil. Agentura cituje mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže, podle níž byla informace předána „dvoustranně a důvěrně“ stranám konfliktu.

Zda jsou těmi stranami Ukrajina a separatisté či Ukrajina a Rusko, zpráva neuvádí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohled na dění na Ukrajině z hlediska mezinárodního práva nabídla soudkyně Ústavního soudu Ivana Janů

„Posuzování, kdy vnitrostátní konflikt přerůstá nebo už přerostl do toho mezinárodního, je závislé na efektivnosti kontroly a položení a zodpovězení si otázky, ve prospěch koho je konflikt veden,“ přiblížila soudkyně Ústavního soudu Ivana Janů, která mimo jiné působila i u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Nějaké silné oficiální prohlášení z Červeného kříže by prý podle ní bylo překvapivé. „On dělá dobročinnost a je úplně nezávislý, nestranný, nepřiklání se na žádnou stranu,“ řekla Janů.

O válečných zločinech na Ukrajině se mluví opakovaně – obvinění zaznívají z Kyjeva, od separatistů, z Ruska i z mezinárodní scény.

Vlak s ostatky pasažérů zříceného malajsijského letadla dorazil do Charkova

Číst článek

Po sestřelení letadla nad Ukrajinou, k němuž došlo minulý týden ve čtvrtek, tyto hlasy ještě zesílily.

„To, co se odehrává na Ukrajině, jsou otevřené ozbrojené střety mezi vládními jednotkami a ozbrojenými separatisty a nepochybně, pokud Červený kříž dospěl k názoru, že se jedná o válečné události, tak to lze pochopit,“ poznamenal český premiér Bohuslav Sobotka.

Už včera oznámil mluvčí nizozemské prokuratury, že katastrofu malajsijského letadla vyšetřují v souvislosti s podezřením z vraždy a válečného zločinu.

Věra Pfeifferová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme