Část Vysočiny trápí silné sucho. Hladiny spodních vod jsou na kritickém stavu

Napouštění bazénů na zahradách může pro některé obce na Vysočině znamenat brzké rozloučení s vodou. Hladiny spodních vod klesají a na některých místech v okolí povodí Jihlavy, Svratky a Svitavy už dosahují hranice silného sucha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho - popraskaná cesta na pole

Sucho - popraskaná cesta na pole | Foto: Pavel Pavlas

Nejhorší situaci hlásí hydrometeorologové v třebíčském Ptáčově. Podle šéfky brněnského ústavu Evy Soukalové by už výrazně nepomohl ani déšť.

„To by musela přijít povodeň. Ale pokud jsou to jenom deště, nějaké přeháňky, tak se hladiny jenom jakoby stabilizují, nezačnou tolik klesat. Ale že by začaly stoupat, to určitě ne.“

„Ty bazény si nebudou moci napustit. Ten poklesový trend trvá většinou do září a teprve potom to začne nějak stoupat,“ říká Eva Soukalová.

V některých obcích tak bude brzy nutné začít vodou výrazně šetřit.

Problémy už letos zaznamenali třeba v Rapoticích. Starosta Jiří Bechný vyzýval obyvatele, aby s vodou šetřili a nenapouštěli bazény na zahradách.

„Zhruba před měsícem mi volali z vodárny, jestli bychom nemohli dát upozornění, aby pitná voda byla využívána pouze pro pitné účely. Od té doby z vodáren nikdo nevolal,“ poznamenává starosta.

Pokud by někde voda skutečně „došla“, musela by se dovážet v cisternách. Případně by se musely udělat nové hloubkové vrty, což zažili letos ve Starči u Třebíče.

Sucho přináší starosti i hasičům. Veřejnost žádají, aby nerozdělávali oheň ve volné přírodě.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme