Už druhou sezonu funguje na Českolipsku nudapláž v Hamru. Ty u Máchova jezera pomalu mizí

Českolipsko nepatří mezi regiony, kde by měli vyznavači nudismu desítky možností, kam zajít. Přesto mohou navštívit uzavřenou pláž v Hamru na Jezeře nebo pláž Borný u Máchova jezera. Ta bývala před rokem 1989 vyhlášeným nudistickým místem, kam jezdívali i lidé z bývalé NDR. Dnes už tam vyznavači nahoty svůj vyhrazený prostor u vody nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Hamru na Jezeře je vstup na pláž bezbariérový

V Hamru na Jezeře je vstup na pláž bezbariérový | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Nudistická pláž byla za komunistů vymezená rákosem, tím bylo jasné, že tam byli nudisti. Ostatní, co sem jezdili jako rekreanti, byli mimo. Co si pamatuju, tak tu nebyly žádné postihy. Tady se o tom vědělo, že to funguje a jezdilo se sem za tím účelem, protože někde to opravdu postihovali, ale tady to bylo tolerováno," vzpomíná na nudismus u Máchova jezera Oldřich Kadlec.

Podle recepčního kempu Borný, Martina Košnara, patří pláž pro vyznavače nahoty k tradici. Přesto pro ně není vyhrazený prostor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nudapláže na Českolipsku navštívil Tomáš Mařas

„Nudapláž je tu už roky, možná desítky let, ale my ji tady máme neoficiálně. Není nijak vyhrazená. Nebráníme nikomu, aby se svléknul, ale zároveň oblečené ubytované nevyháníme. Řada lidí s tím už počítá, protože ví, že tady nudapláž je, ale zároveň se najdou i ti, kterým to vadí,“ vysvětluje.

Na nudapláže k Máchovu jezeru často jezdí z nostalgie i lidé z bývalé NDR, většinu návštěvníků ale tvoří tuzemští nudisté nebo naturisté.

„Já jsem se tam byla podívat a nelíbil se mi ten vstup do vody. Jsou tam takové zelené šlemy, a to nemám ráda, tak jsem to zkusila tady, kde je to čistější. Já bych se na nudapláži styděla," vysvětluje, proč nevyužila nudapláž, jedna z opalujících se dam, paní Alena.

Nahota je povolena i na klasické pláži

V Hamru na Jezeře je přímo vyhrazena pláž pro vyznavače nudismu. Ale i na standardně přístupné pláži byly slečny a dámy, které se opalovaly nahoře bez. Využít v takových případech nudapláž nutné není.

„Podmínka to není. Pokud si žena bude chtít sundat vršek, tak není problém. Jinak, kdo chce využít prostor, aby na něj vidět nebylo, tak jde za plentu a má tam svoje soukromí," říká nezávislý starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák.

Také na pláž v Hamru jezdí poměrně hodně cizinců. Většina nudistů je ale opět z Čech. „Vstup do nudapláže je součástí vstupu do celého areálu koupaliště. Stabilně bývá plno,“ doplňuje Milan Dvořák.

Na rozdíl od několika desítek let fungujících nudapláží u Máchova jezera je ta v Hamru na Jezeře v provozu teprve od minulého roku.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme