Česká měna znovu oslabila, kurz k euru se přiblížil 28 korunám

Koruna pokračuje v oslabování. Euro oproti včerejšku zdražilo zhruba o jedno procento na 27 korun a 90 haléřů a kurz se zvyšuje i vůči dolaru. Česká měna je tak nejslabší za posledních téměř pět let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza, finance

Burza, finance | Foto: Free Digital Photos

Velcí obchodníci v celém středoevropském regionu prodávají měny kvůli situaci na Ukrajině. Pod tlakem jsou kromě koruny i polský zlotý a maďarský forint.

Zatímco tyto měny oslabují od začátku ukrajinské krize průběžně, česká koruna se dosud výrazným výkyvům vyhýbala. Na obchodování má tedy vliv i další faktor, a tím je nedávné zasedání bankovní rady České národní banky.

Její členové totiž rozhodli, že prodlouží takzvaný intervenční program nejméně do roku 2016. To znamená, že se budou i nadále věnovat oslabování koruny, ale jen poblíž hranice 27 korun za euro.

Přehrát

00:00 / 00:00

Euro je stále dražší, obchoduje se za téměř 28 korun. Téma pro redaktora Jana Beneše

Výsledek jednání centrální banky označuje za hlavního hybatele obchodování v posledních dnech i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Tím, jak posunula ukončení intervenčního režimu až do roku 2016, tak trhy znejistěla. Mohou si vykládat různě, co vlastně Česká národní banka tímto myslela, jestli nebude chtít korunu dále oslabit,“ říká.

Měna oslabuje už od čtvrtka, ale změna kurzu byla až do včerejšího dne nepatrná a pozvolná. Zjednodušeně lze říct, že obchodníci zkoušeli, na jakou úroveň se může kurz dostat. Výsledkem je, že během dneška už na chvíli překročil hranici 28 korun za euro. Stále je tak nejslabší od jara 2009.

Z dlouhodobého oslabení měny můžou těžit hlavně exportéři. A protože česká ekonomika je proexportně zaměřená, mělo by to mít zprostředkovaně příznivý vliv na celé hospodářství. Firmy budou mít větší tržby, investovat budou do pracovních míst, což se pozitivně projeví i na trhu práce. S tím souvisí inflace a následně spotřeba domácností.

Zdražit naopak může některé dovozové zboží. Jestli se vyplní odhady některých ekonomů, že se měna bude držet u hranice 28 korun za euro po zbytek roku, pak se budou nákupy přepočítávat aktuálním kurzem.

Koruna na pětiletém minimu burzu nejspíš neoslabí

Ceny letních dovolených současná změna kurzu zřejmě neovlivní. „Cestovní kanceláře měly připravené již na podzim ceníky a veškeré kalkulace a dodatečně již ceny zájezdů nenavyšovaly. Opakem ovšem je, pokud cestovní kanceláře dokupovaly další kapacity, které už samozřejmě zohledňovaly aktuální výši kurzu,“ uvedla mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová si myslí, že pokles kurzu koruny neovlivní ani obchodování na pražské burze.

„Pokud burza oslabí, nebude to v souvislosti s korunou, ale bude to spíš v souvislosti s celým středoevropským vývojem. Protože střední Evropa je nadále pod tlakem vývoje na Ukrajině a kvůli tomu budou nejspíš klesat všechny středoevropské burzy,“ domnívá se Šichtařová.

Martin Karlík, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme