Pardubickou juniorku vyhráli Kolář a Muchová, čeká je přechod mezi dospělé

Mladí tenisté Karolína Muchová a Zdeněk Kolář dokázali to, co před lety například Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych. Povedlo se jim zvítězit na Pardubické juniorce, na nejvýznamnějším domácím turnaji. Oba talentovaní sportovci vyhráli ve svých finálových zápasech hladce 2:0 na sety a oba mají společné i to, že reprezentují malé kluby, Frýdek-Místek a Bystřici nad Perštejnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Muchová a Zdeněk Kolář, vítězové pardubické juniorky

Karolína Muchová a Zdeněk Kolář, vítězové pardubické juniorky | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Větší uznání si Karolína Muchová zasloužit nemohla, šťastné vítězce gratuloval přímo na dvorci vzácný host Pardubické juniorky, Nick Bollettieri. „Vítězka hrála velice chytře, umí velmi dobře chodit k síti, aby uspěla i mezi profesionálkami, potřebovala by zlepšit servis,“ zhodnotil jeden z nejslavnějších trenérů na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pardubickou juniorku sledoval reportér ČRo Jaroslav Plašil

„Skvěle se pohybuje, má excelentní cit pro míč, zvládá důležité stavy, výtečně zkracuje hru, má dobrý bekhend se spodní rotací, ano, je to excelentní hráčka na síti s dobrým pohybem,“ pochválil Karolínu Muchovou Bollettieri, který vedl i Agassiho či Marii Šarapovovou.

„Je to pro mě strašný úspěch, jsem ráda, že jsem vyhrála,“ těší Karolínu Muchovou. Sedmnáctiletá teniska předvádí tenis, který se dnes příliš nevidí. Nepřetlačuje svou soupeřku od základní čáry, hraje pestře, chodí na síť a snaží se o to i na antuce, která obecně pro takový styl není úplně nejlepší.

„Je to moje hra. A jako povrch mám nejvíc ráda antuku,“ svěřuje se tenistka, která se k tenisu vrátila po více než rok dlouhé pauze zaviněné zdravotními problémy.

Vítěze mužské části trénuje otec

Zatímco vítězce juniorky Karolíně Muchové dávala základy trenérka Zdena Novotná a teď ji rozvíjí bývalý profesionální tenista Pavel Šnobel, dorosteneckého šampiona Zdeňka Koláře z Bystřice nad Pernštejnem, který také sází na útočnou hru, koučuje od dětství otec Zdeněk.

„Hodně přemýšlím, abych nezastavil jeho vývoj a nebyl brzdou. V devíti, deseti i jedenácti letech jsem si říkal, jestli není čas ho někam předat, ale je mu 17 a zpětně vidím, že to vždy bylo nejlepší,“ říká otec a zároveň trenér vítěze pardubického turnaje.

Zdeněk a Zdeněk Kolářovi, syn vítěze a jeho trenér a otec v jedné osobě | Foto: Jaroslav Plašil

V mužském profesionálním okruhu není obvyklé, aby hráče trénoval člen rodiny a výjimkou potvrzující pravidlo je z těch úspěšných pouze Rafael Nadal. Právě tento španělský tenista je vedle Tomáše Berdycha vzorem Zdeňka Koláře mladšího.

„Jejich píle, každodenní dřina, pokora a skromnost jsou velice důležité,“ hledá mladý hráč nejlepší vlastnosti svých oblíbených tenisových hvězd.

„Telecí léta a pubertu jsme nezažili, takže nám to ku prospěchu fungovalo. V klidu vyrostl bez zdravotních potíží, které sportovci v pubertě mívají. Věděl jsem, že není kam spěchat a kam to hnát,“ vzpomíná otec Zdeněk Kolář.

Oba teď čeká složité období. Mladého šampiona boj s mnohem tvrdší konkurencí mezi dospělými a starostlivého tátu shánění dalších peněz pro slibně se rozvíjející kariéru syna.

O penězích mluvil i vzácný host Pardubické juniorky Nick Bollettiery, v Česku se podle něj dělá tenis dobře, a to tak, že prý Američané nemají šanci. Právě mladé nastupující tenisty musí národní federace na cestě vzhůru co nejvíce podporovat.

Hostem Pardubické juniorky byl slavný trenér Nick Bollettieri | Foto: Jaroslav Plašil

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme