Ukrajinská humanitární pomoc se dostala do postižených oblastí, ruský konvoj stojí u hranic

Na hranicích mezi Ruskem a Ukrajinou stojí první kamiony ruského humanitárního konvoje. Moskva i Kyjev se už dohodly na formálních podmínkách jeho přesunu do cílové Luhanské oblasti. Mezinárodnímu výboru Červeného kříže ale stále chybí záruky bezpečného průjezdu. Kamiony se proto z hranic zatím nepohnuly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský konvoj s humanitární pomocí stojící nedaleko hranic Ukrajiny a Ruska

Ruský konvoj s humanitární pomocí stojící nedaleko hranic Ukrajiny a Ruska | Zdroj: Reuters

Podle ruských médií zaparkovala první skupina šestnácti ruských kamionů před hraničním přechodem Doněck na ruské straně. Řidiči dostali volno na odpočinek.

Samotná prohlídka nákladu se prý odehraje až bezprostředně na hraničním přechodu. Podle jiných ruských zdrojů už ale část kamionů přejela ještě o kus dál, na ukrajinský hraniční přechod.

Žádný průlom v otázkách bezpečnostních záruk, které tak urgentně Červený kříž požaduje, nepřinesla ani berlínská schůzka ministrů zahraničí Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie. Ani dnes se proto nedá čekat výrazný pokrok v odbavování ruských kamionů.

Ukrajinský ministr zahraničí Klimkin pouze řekl, že jednání v Berlíně byla složitá. Podle něj bude ještě potřeba mnoho takových schůzek, aby se věci pohnuly.

Mezinárodní výbor Červeného kříže zatím v postižených oblastech rozdělil 100 tun jiné humanitární pomoci, kterou na východ země před několika dny poslala ukrajinská vláda.

Vojtěch Berger, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme