Kvůli sankcím EU a Ruska a jejich dopadu na české firmy jedná vládní pracovní skupina

Kvůli dopadům sankcí mezi Evropskou unií a Ruskem se dnes znovu schází vládní pracovní skupina, kterou ustavil premiér Bohuslav Sobotka. Zástupci ministerstev budou spolu s experty diskutovat mimo jiné o tom, jakými kroky může vláda podpořit české firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská recepce pořádaná při příležitosti výročí pádu Bastily, Bohuslav Sobotka

Francouzská recepce pořádaná při příležitosti výročí pádu Bastily, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Jedním z témat je třeba to, na jaké nové trhy by se podnikatelé měli kvůli ruským sankcím zaměřit.

„Budeme se určitě bavit o zemích bývalého Sovětského svazu mimo Ruska nebo o zemích v Perském zálivu, které ekonomicky velmi silně rostou a mají dostatek peněz. Budeme také mluvit o zemích, jako je Čína nebo Vietnam,“ prozradil vedoucí pracovní skupiny a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Poprvé se skupina sešla minulé úterý. Experti se dohodli, že budou sledovat dopady sankcí především v zemědělství, strojírenství, chemickém průmyslu a energetice.

„V oblasti zemědělství to bude dohoda v rámci Evropské unie, protože ta má svoje mechanismy na pomoc zemědělcům. V oblasti průmyslu jde o dlouhodobější změny, například podpora přístupu na nové trhy nebo větší flexibilita při zaměstnávání lidí,“ vysvětlil Prouza.

Upřesnit čísla

Ruská vláda v reakci na přijaté sankce zakázala dovoz řady zemědělských produktů. Na seznamu je ovoce, zelenina, maso včetně ryb, mořských plodů, masné výrobky, mléko a také mléčné výrobky ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Kanady a Norska.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD dříve odhadl dopad sankcí EU vůči Rusku na 2,2 miliardy korun a 700 ohrožených pracovních míst. Sankce ze strany Ruska podle něj ohrozí tržby ve výši 300 milionů korun a 130 pracovních míst. Tato čísla by dnes měla pracovní skupina ještě upřesnit. Zástupci zaměstnavatelů a odboráři odhadují, že budou výrazně vyšší.

„Je to samozřejmě rozdílné podle firem a komodit, ale pro některé firmy to může mít až dramatické dopady,“ upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Svaz průmyslu podle něj doporučil další teritoria, kde by měl stát pomoci podnikům s hledáním trhů. „Především ve Střední a Jižní Americe, některých částech Asie a budeme muset jít do Afriky, i když se tam některým politickým činitelům nechce,“ dodal Hanák.

Materiály, které pracovní skupina připraví, by se měl vládní kabinet zabývat na konci srpna.

Věra Pfeifferová, Václav Rokyta, kov, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme