ČOI varuje před podvodnými slevami. Pochybení našla skoro při polovině kontrol

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila další obchodníky, kteří při slevách a akčních výprodejích klamou zákazníky. Inspekce za posledního čtvrt roku našla pochybení skoro u poloviny kontrolovaných prodejen. Nejčastěji šlo o nesprávné uvádění cen zboží v regálech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povánoční slevy (ilustrační foto)

Povánoční slevy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Česká obchodní inspekce kontroluje prodejce, kteří nabízejí nejrůznější slevy a akční výprodeje, celoročně. Obzvlášť se ale zaměřuje na letní a povánoční slevy. A i za poslední čtvrtletí inspektoři zjistili, že spíše než o opravdovou příležitost k výhodnému nákupu jde často jen o marketingové triky obchodníků.

„Ceny v regálech často neodpovídaly cenám na pokladně. Spotřebitelé velmi často také nevěděli, kolik je ve finále konečná cena,“ popisuje prohřešky prodejců mluvčí inspekce Jiří Fröhlich a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O podvodných praktikách obchodníků v době letních výprodejů mluvil redaktor Tomáš Bystrý

„Například u výrobku bylo napsáno sleva 30 procent. Ale spotřebitel si to nemůže přepočítávat, spotřebitel musí být informován o konečné ceně i se slevou. Slevy byly také často matoucí. Kolikrát nebylo například ani uvedeno, že sleva se týká pouze členů klubu konkrétní společnosti.“

Jen za poslední čtvrtletí inspektoři zkontrolovali více než 660 prodejen. Z toho 290 obchodů právní předpisy porušilo. Za to jim kontroloři udělili pokuty v celkové výši 2,5 milionu korun. Podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha to ale ještě není konečné číslo. S několika klamavými prodejci totiž inspekce vede správní řízení.

Při posledních kontrolách nejhůře dopadli obchodníci z Jihočeského kraje a Vysočiny. Inspektoři tam provedli celkem 65 kontrol a pochybení našli u 42 prodejen. To je více než 64 procent. Naopak nejmíň klamou - alespoň podle dat inspekce - obchodníci z Prahy. Tam inspektoři našli porušení předpisů u necelé čtvrtiny obchodů.

Zajímavé je, že velmi podobně na tom oba kraje s nejvíce prohřešky byly i před dvěma roky. Z průběžné zprávy České obchodní inspekce z konce roku 2012 vyplývá, že během sezónních výprodejů nejčastěji klamali právě obchodníci z jihu Čech a Vysočiny.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme