Pavel Janeček překonal na plaveckém mistrovství Evropy nejstarší český rekord

Vůbec nejstarší český rekord pokořil na plaveckém ME v Berlíně Pavel Janeček. Na polohové čtyřstovce překonal výkonem 4:21,15 minuty dosavadní maximum Josefa Hladkého z roku 1983 o 2,37 sekundy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazén v Debrecínu přinesl českému plavání historický úspěch

Bazén v Debrecínu přinesl českému plavání historický úspěch | Foto: Michal Jurman

„Je pocta překonat takový čas. Snažil jsem se ho překonat celý rok a teď to nakonec vyšlo,“ liboval si Janeček.

„Na start jsem byl nabuzený a rychle jsem vypálil. Na znaku jsem koukal, že jsem první. Na prsařském úseku šel pak můj rychlý začátek znát a na kraulu jsem už bojoval z posledních sil,“ popisoval český reprezentant.

Do finále Janeček nakonec nepostoupil. V konkurenci 31 polohovkářů skončil třináctý.

Rozplavba byla konečnou také pro Barboru Závadovou. 400 metrů volným způsobem přitom zvládla v čase 4:13,18 minuty a v historických tabulkách přepsala 15 let starý český rekord Hany Černé-Netrefové. Na evropském šampionátu v Berlíně nový český rekord zaplavala už počtvrté.

„Věděla jsem, že to nesmím rozjet moc rychle, což jsem nakonec trochu udělala. Síly mi ale naštěstí odcházely postupně. Plavalo se mi dobře. Čtyřstovka volně už není moje hlavní disciplína. Plavala jsem ji proto, abych si ji užila, a to se stalo,“ přiznala Závadová.

Ani české štafety v polohovém závodu na 4x100 metrů do finále neprošly. Ženské kvarteto Baumrtová, Moravčíková, Závadová, Kolářová obsadilo 11. místo v čase 4:06,90 a Baďura, Bartůněk, Havránek, Verner byli čtrnáctí (3:43,61).

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme