Brazilci chtěli do vězení pašovat mobily bezpilotním letadlem, policie je zatkla

Policie v brazilském státě Sao Paulo zadržela tři muže, kteří se snažili dopravit do vězení zásilku mobilních telefonů pomocí bezpilotního letadla, takzvaného dronu. Používání mobilů za mřížemi je v Brazílii už několik let trestné. Jejich pašování do věznic je ale stále velkým problémem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Vězeňská stráž od tajné služby věděla, že se doručení mobilů chystá, takže byla ve střehu.

Asi v půl třetí ráno si všimla podezřelého auta, které stojí na silnici nedaleko káznice a má zapnuté varovné blinkry. Stráž zavolala policii, která zadržela tři muže.

Kriminalisté našli nejen bezpilotní letadlo se čtyřmi vrtulemi, ale také náhradní vrtule a vše potřebné pro nákladní let řízený vysílačkou. V zásilce bylo 18 mobilních telefonů, 9 nabíječek, sluchátka a dokonce i čisticí polštářky na displeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu pašování mobilů do věznice v Sao Paulu pomocí bezpilotního letadla informoval zpravodaj ČRo v Brazílii David Koubek

Používání mobilních telefonů ve věznicích v Brazílii je problém, protože právě přes mobily často zavření šéfové zločineckých gangů své podřízené řídí – ať už se jedná o obchod s drogami nebo jinou trestnou činnost.

Existují například i nejrůznější případy pomsty: pokud se ve vězení „prominentním“ vězňům děje nějaké příkoří, vzplanou na předměstí autobusy, soukromá auta vězeňských dozorců nebo se pomocí mobilů koordinují i vězeňské vzpoury ve více káznicích.

Před pěti lety se proto stalo používání mobilů ve vězení trestným činem, přesto ale pašování do věznic neustalo.

Stát Sao Paulo, který se potýká s mocnou zločineckou skupinou PCC, se rozhodl začít instalovat do věznic rušičky signálu, je to však nákladné.

Mobily do věznic doručují i holubi

V Brazílii se do věznic pašují mobily pomocí malých vrtulníků na vysílačku. Telefony, SIM karty a baterie ale v kapsičkách na zádech doručují i poštovní holubi.

V jedné věznici loni stráže chytily kočku, která měla tři mobily připevněné na těle lepicí páskou – nejspíš ji venku nechali hladovět a vězni jí dávali jídlo.

Pašují se však i drogy. V jednom případě například tak, že balíčky s drogou někdo dal do nafukovacího balonku naplněného zčásti vodou, ten pak hodili zvenčí na věznici, balonek se o pletivo nad vězeňským dvorem rozbil a balíčky propadly dovnitř.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme