Plaga: Děti by se mohly do škol vrátit ve druhé polovině května. Zrušení letních prázdnin nepředpokládáme

Ministr školství Robert Plaga (ANO) na tiskové konferenci oznámil, že by se děti měly do škol vrátit ve druhé polovině května. Avizoval, že přijímací zkoušky pro žáky 9. tříd by se měly konat 14 dní od obnovení výuky. Maturitní zkoušky by měly být 21 dní od zahájení výuky a bez písemných prací z češtiny a cizích jazyků. Ministr Plaga nepředpokládá, že by se kvůli koronaviru rušily letní prázdniny. Střední školy ale mají k návrhům výhrady.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:17 23. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Reálný scénář návratů žáků do škol je druhá polovina května. Situace je těžká a nová pro učitele, pro žáka a studenty i pro rodiče. Děkuji všem, jak se situace zhostili, většina rodin se nachází ve velmi těžké situaci a musí se na vzdělávacím procesu podílet více než kdy dříve. Děkuji řadě pedagogů, kteří se rychle zhostili výuky přes internet,“ řekl na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga (ANO).

Učit na dálku se dá jakýkoli předmět, ne však jakékoli učivo, říká šéf Asociace ředitelů základních škol

Číst článek

Dále Plaga poděkoval za aktivitu a pomoc mládežnickým organizacím a studentům vysokých škol, kteří pomáhají s aktuální nouzovou situací.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) také požádal školy, aby s řediteli sestavily plán výuky na následující týdny. Mělo by se jednat hlavně o formu procvičování.

Podoba maturit a přijímaček

Maturitní zkoušky by mohly být podle návrhu ministerstva školství 21 dnů po znovuotevření škol, nebo by je mohly nahradit výsledky studentů z posledních tří vysvědčení střední školy. Rozhodující by mělo být datum 1. června.

Pokud by se středoškoláci do škol vrátili později, zkoušky už by dělat neměli. Kdyby se školy otevřely dříve, nemuseli by letos psát slohy z češtiny a cizích jazyků. Testy by mohly vyhodnocovat samotné školy podle podkladů Cermatu, který je připravuje. V pondělí o tom informoval ministr školství Robert Plaga (ANO) na tiskové konferenci.

Přijímací zkoušky žáků 9. tříd by se měly konat 14 dní po obnovení výuky. Testy by podle ministra Plagy (ANO) měly mít stejnou formu a obsah jako v předešlých letech. Děti by je ale měly psát jen v jednom termínu místo dvou, které se původně plánovaly. Pokud vláda v pondělí návrh ministra schválí, mohla by se jím sněmovna zabývat už v úterý na mimořádné schůzi v legislativní nouzi.

Národní knihovna zpřístupní vysokoškolákům své knihy online. Budou si moct přečíst 206 tisíc titulů

Číst článek

Změny v maturitách, které ministerstvo připravilo kvůli situaci kolem koronaviru, v pondělí Plaga (ANO) předloží vládě. Pokud je kabinet schválí, mohli by se poslanci zabývat novelou zákona v úterý na mimořádné schůzi v legislativní nouzi. Změny by měly platit jen pro letošní rok.

Termíny závěrečných zkoušek učňů by se podle návrhu ministerstva školství mohly upravit podobně jako u maturit. Stejné by u nich mohlo být i náhradní řešení při otevření škol po 1. červnu.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) také nepočítá s tím, že by byl zkrácen termín letních prázdnin, ačkoli je v současné době zvažováno mnoho různých scénářů. Ohledně data otevření škol bude čekat na vyhodnocení situace od ministerstva zdravotnictví.

Výtky středních škol

K návrhům ministerstva školství brzy vyjádřily své výhrady zástupci středních škol. Ředitelé například nerozumí tomu, proč by měly maturitní testy opravovat školy podle podkladů Cermantu, který by to dle jejich názoru zvládl rychleji a lépe. Postrádají také popis řešení pro případ, že by se školy neotevřely žákům a studentů, ani do konce Června.

„Celkově jsme počítali s tím, že k nějakým změnám dojít musí. Některé z nich jsou dobré, ne se vším se ale můžeme ztotožnit,“ řekl předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

Ředitelé mají i výtky k návrhu, aby se v případě neotevření škol do 1. června nahradily maturitní zkoušky výsledky z posledních tří vysvědčení. „To je naprostá degradace školství, a to se nám nelíbí," uvedla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Podle ní by se to dalo vyřešit i tím, že by maturanti zkoušky skládali až v září. 

Situace na univerzitách

„Jsme ve spojení s rektory. Budeme se snažit situaci s přijímacími zkouškami i státnicemi vyřešit. Budeme chtít vyzvat rektory ke koordinaci termínů, aby se nekřížilo přijímací řízení s termínem maturit,“ řekl na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga (ANO). U úpravy státních závěrečných zkoušek rozhodují samy školy, je však třeba respektovat opatření ministerstva zdravotnictví.

aur, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme