‚Virus nezmizel.‘ Vojtěchův tým představil pravidla platná od 1. července

  • Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku se od úterý zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Zakážou se návštěvy nemocnic a omezí se účast na hromadných akcích.
  • V části Moravskoslezského kraje zůstanou od 1. července povinné roušky. Pendleři budou muset předkládat testy na covid-19.
  • V Praze zůstanou i po rozvolnění opatření povinné roušky v metru a při vnitřních hromadných akcích.
  • O opatřeních v pondělí informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jinak se od 1. července rozvolní povinnost nosit roušky po celém Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Ostrava/Praha (Aktualizováno: 10:45 29. 6. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch upřesnil opatření, která budou v Česku platit od července

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch upřesnil opatření, která budou v Česku platit od července | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Kvůli většímu šíření nemoci covid-19 se od úterý zpřísní opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zakážou se například návštěvy nemocnic a sociálních zařízení nebo se omezí účast na hromadných akcích z 500 lidí na nejvýše 100. Účastníci navíc musí na akcích bez hlediště dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Za den v Česku přibylo 300 nových případů koronaviru. Přes sedm tisíc lidí se již vyléčilo

Číst článek

Maximálně 100 lidí bude moci být také ve stejný čas na přírodních a umělých koupalištích v těchto regionech. U menších koupališť může být navíc omezení ještě přísnější, protože podle ministerstva může být pouze jeden návštěvník na deset metrů čtverečních plochy v areálu určeném návštěvníkům.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku bude rovněž od úterý v restauracích a dalších provozovnách stravovacích služeb možný prodej v čase od 23.00 do 8.00 pouze výdejovým okénkem.

„U stravovacích služeb platí nutnost mít od 23.00 do 8.00 zavřeno. I nadále bude nutné dodržovat dvoumetrové odstupy mezi stoly, u jednoho stolu mohou sedět nejvíce čtyři osoby,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ve zdravotnických a sociálních zařízeních s pobytovými službami budou zakázány návštěvy. Zaměstnanci a přijímaní klienti zařízení budou muset být testováni na covid-19.

Z plošného šíření už jen lokální výskyt. V Česku nadále nalézáme pouze lokálně zvýšený výskyt onemocnění | Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Moravskoslezský kraj

V části Moravskoslezského kraje navíc i po uvolnění opatření od 1. července zůstanou povinné roušky uvnitř budov, v MHD nebo na hromadných akcích nad 100 lidí.

Lidé cestující za prací přes hranice budou muset v celém kraji předkládat svým zaměstnavatelům potvrzení o negativním testu na covid-19. Důvodem je podle ministerstva velký nárůst nakažených právě u této skupiny lidí.

Metro je rizikovější, výjimky v uvolnění jsou namístě, míní Prymula. Druhá vlna podle něj nepřichází

Číst článek

„Jak vidíte na datech z posledních dní, tak tam ta situace není uspokojivá. Nemoc se šíří. Zdá se, že i komunitně. Musíme v tomto směru přijmout zpřísňující opatření,“ uvedl ministr Vojtěch.

„Na Karvinsku bylo provedeno za poslední den více než 2000 odběrů. Aktivovali jsme i další krajské hygienické stanice, aby pomohly s trasováním. Apeluji, abychom se všichni chovali co nejvíce zodpovědně. Většina nových případů je bezpříznakových, což je dobré z hlediska zatížení zdravotnického systému, ale ne pro možné další šíření nemoci,“ sdělila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Upřesnila také, proč se nemoc v dolech šíří: „Je to těsný kontakt, který u horníků nevyloučíte – jsou často v uzavřeném prostoru. Ne všechna opatření tam mohou být dodržována.“

Koronavirus ve třech obdobích. Bílá místa: nulový výskyt nemoci. Šedá: ojedinělé výskyty bez významného trendu, nízké riziko. Oranžová: rostoucí trend výskytu, hranice rizika komunitního šíření. Červená: komunitní šíření s eskalací trendu, riziko zásahu ohrožených skupin obyvatel. Černá: eskalace výskytu nemoci v čase, rostoucí počty hospitalizací, nejvyšší riziko | Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Opatření v Praze

V Praze zůstanou kvůli většímu riziku šíření koronaviru i po rozvolnění opatření od 1. července povinné roušky v metru a při vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí.

České firmy kritizují tendry na roušky a respirátory. ‚Konec pohádky,‘ říká jeden z výrobců

Číst článek

„Praha je nyní stabilní. Přesto vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek,“ oznámil v pondělí Vojtěch.

Praha má po Moravskoslezském kraji druhý nejvyšší absolutní počet potvrzených případů covidu-19 a také druhý největší podíl případů na počet obyvatel od začátku epidemie.

V Praze bylo dosud zaznamenáno přes 2500 nakažených, tedy asi 189 případů na každých 100 tisíc obyvatel. V poslední době ale rostl počet nakažených v Praze jen mírně.

„Reprodukční číslo pro Prahu ukazuje mírné zlepšení situace – aktuálně je kolem jedné. Počty nově diagnostikovaných klesají, v Praze je situace stabilizovaná. V Moravskoslezském kraji je reprodukční číslo 1,5,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Text pokračuje pod online reportáží.

305 nově nakažených

V Česku dochází v posledních dnech k výraznému nárůstu nově infikovaných koronavirem. V sobotu přibylo 260 nových případů a v neděli 305 nových případů. Počtvrté od začátku epidemie tak byl denní přírůstek vyšší než 300, naposledy se to stalo 3. dubna.

Masokombináty jsou ideální pro šíření koronaviru, druhá vlna ale podle německé vlády bezprostředně nehrozí

Číst článek

„Směřujeme všechny síly hygieniků do Moravskoslezského kraje, zejména na Karvinsko. Poslední skokové nárůsty pozitivních případů se opět týkají tohoto lokálního ohniska. Jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a bohužel také neukázněností občanů,“ uvedl v pondělí ministr.

„Lidé nejsou zcela ukáznění. Přestože mají příznaky onemocnění, tak chodí na veřejnost a účastní se hromadných akcí,“ sdělil Vojtěch s tím, že nemoc se může šířit i do dalších krajů.

Epidemiologická situace v Česku je ale podle Vojtěcha stabilní. Ve většině krajů nedochází k výrazné eskalaci.

K šíření nákazy plošně nedochází, upozornil Dušek. „Výskyt lokálních ohnisek ale dokazuje, že koronavirus v populaci nezmizí a budeme se s ním muset naučit dlouhodobě žít. Nárůsty nových pacientů souvisí se známými lokalitami, kde dochází k masivnímu testování, a máme tak vysoký počet záchytů,“ doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Zemřelí a vyléčení v Česku | Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

ako, tzr, vin, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme