V jaké společnosti se ocitl premiér Babiš? Pandora Papers zmiňují také krále, prezidenty nebo Shakiru

Aféra Pandora Papers rozhýbala světové dění. Zjištění skupiny investigativních novinářů dopadají na desítky státníků po celém světě, kteří v minulosti využívali offshorové společnosti a nyní se kvůli tomu dostávají do problémů. Kromě světových lídrů jsou mezi dotčenými také další významné osobnosti včetně celebrit, jako je popová zpěvačka Shakira.

Tento článek je více než rok starý.

PŘEHLED Londýn/Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podezřelé transakce se mají týkat až stovek osobností z více než 90 zemí světa

Podezřelé transakce se mají týkat až stovek osobností z více než 90 zemí světa | Foto: Idriss Bigou-Gilles | Zdroj: Reuters

„Pro bývalého oligarchu, který při vstupu do politiky sliboval boj proti korupci, je (odhalení) posledním ztrapňujícím obratem,“ komentuje britský deník The Guardian zjištění investigativních novinářů, podle kterých si český premiér Andrej Babiš (ANO) v roce 2009 pořídil například luxusní vilu na jihu Francie prostřednictvím složité sítě offshorových firem.

Premiér pochybení v pondělí odmítl s tím, že v době transakce nebyl aktivní v politice. „Nevlastním a nikdy jsem nevlastnil nemovitost ve Francii,“ uvedl Babiš. Opakovaně tvrdí, že za celou akcí je snaha ovlivnit blížící se sněmovní volby. 

VIDEO: Nemovitosti ve Francii nevlastním, nákup mi doporučila realitka, řekl Babiš

Číst článek

Babišova kauza přitom není v nově odhalených dokumentech označených jako Pandora Papers zdaleka jediná, o jednotlivých aktérech informují média po celém světě. Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo na konci víkendu informace o podezřelých finančních transakcích, které se týkají 35 vedoucích představitelů států a stovek politiků z více než 90 zemí.

Vedle lídrů, ministrů či starostů se v odhalených dokumentech objevují také jména miliardářů z Ruska nebo Spojených států, velvyslanců i sportovců. Narazit lze také na některé světoznámé celebrity, jako je například kolumbijská zpěvačka Shakira či německá modelka Claudia Schifferová. 

Kdo a proč se dostal do hledáčku skupiny investigativních novinářů, detailněji ukazuje přehled, který sestavil server iROZHLAS.

‚Tam by majitele nikdo nedohledal.‘ Offshorové firmy před lety označil sám Babiš za podvod

Číst článek

Prezident Kypru

Vedle Andreje Babiše dokumenty Pandora Papers zmiňují například jméno dalšího současného státníka ze zemí Evropské unie, kterým je kyperský prezident Nikos Anastasiadis. Do centra pozornosti se dostává hlavně jeho advokátní kancelář Nicos Chr. Anastasiades & Partners, kterou dokumenty označují za „klíčového offshorového prostředníka pro bohaté Rusy“.  

Samotný Anastasiadis tvrdí, že od roku 1997, kdy se stal lídrem kyperské opozice, nemá s firmou nic společného. Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů ale poukazuje na to, že společnost i nadále nese jméno prezidenta a dvě jeho dcery figurují jako partnerky společnosti.  

Podle nově odhalených informací se firma Nicos Chr. Anastasiades & Partners měla podílet na ukrývání majetku kontroverzního ruského podnikatele, ropného magnáta a bývalého politika Leonida Lebeděva, který uprchl z Ruska v roce 2016 poté, co ho úřady obvinily ze zpronevěry 220 milionů dolarů. Vedle něj měla firma kyperského prezidenta „pečovat“ také o dalšího ruského občana, „ocelářského barona“ Alexandera Abramova.

Kyperský prezident Nikos Anastasiadis | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Lidé kolem Putina

V závěrech Pandora Papers se objevují i jména dalších Rusů napojených na šéfa Kremlu. Samotné Putinovo jméno v dokumentech přímo nefiguruje, mezi dotčenými je ale několik lidí z jeho blízkého okolí včetně jeho přítele z dětství Pjotra Kolbina, kterého kritikové označovali za „peněženku“ pro Putinovo bohatství.

Protimafiánská centrála potvrdila, že se bude zabývat informacemi z Pandora Papers

Číst článek

„Putin je chytrý. Nemůžete očekávat, že najdete účet s jeho jménem. Ale pokud uvidíte jméno ‚Kolbin‘, můžete si být jistí, že to jsou Putinovy peníze,“ cituje Leonida Volkova – blízkého spolupracovníka vězněného opozičníka Alexeje Navalného – britský deník The Guardian, podle kterého Kolbin v roce 2018 zemřel.

Dalším Rusem, na kterého se investigativní novináři zaměřili, je mimo jiné Konstantin Ernst – producent nominovaný v roce 2008 na Oscara a šéf prokremelské televize První kanál, který je označován za jednu z hlavních tváří Putinovy propagandy.

„Ernst se stal tichým partnerem, skrytým za vrstvami offshorových společností, ve státem financovaném privatizačním kontraktu na koupi desítek kinosálů a dalšího majetku Moskvy,“ uvádí novinářské konsorcium, podle kterého se hodnota jeho majetku do roku 2019 vyšplhala na 140 milionů dolarů.

Další jmenované ruské občany, včetně údajné Putinovy milenky Světlany Krivonogichové, zase dokumenty spojují s tajným majetkem v Monaku. Žena, která se podle dřívějších informací ruského investigativního serveru Projekt měla stát díky vztahu s Putinem z uklízečky miliardářkou, v roce 2003 získala luxusní byt v Monaku za 4,1 milionu dolarů.

Jak ukazují finanční záznamy, nemovitost na monackém pobřeží Krivonogichová získala prostřednictvím offshorové společnosti jen několik týdnů poté, co přivedla na svět dceru Luizu, o které se spekuluje jako o mimomanželském dítěti Vladimira Putina.

Zjištění mezinárodního investigativního týmu ale Kreml odmítá. „Abych byl upřímný, neviděli jsme žádné důkazy o jakémkoliv skrytém bohatství, které by patřilo okruhu lidí kolem Putina,“ citovala BBC Putinova mluvčího Dimitrije Peskova.

Jordánský král

Dalším známým jménem na seznamu je i jordánský král Abdalláh II., který podle zveřejněných dokumentů tajně nashromáždil mnohamilionový majetek ve Velké Británii a Spojených státech.

Myslím, že si pan premiér vymýšlí, říká novinářka z týmu Pandora Papers o Babišových vyjádřeních

Číst článek

Za uplynulých deset let měl s využitím offshorových transakcí nakoupit luxusní rezidence za 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Dvůr jordánského krále ale nelegální nákupy nemovitostí popřel. Podle jeho pondělního vyjádření se kvůli bezpečnostním potřebám podobné transakce sice příliš nezveřejňují, palác ale ujišťuje, že k nákupu nebyly použity veřejné peníze.

„Za všechny tyto nemovitosti osobně zaplatila Jeho Výsost. Nic nebylo hrazeno ze státního rozpočtu ani za to neplatilo ministerstvo financí,“ stojí v prohlášení královského paláce, podle kterého není vlastnictví nemovitostí v Británii a USA nic „neobvyklého ani nepatřičného“. 

Prezidentský palác věc proto označil za pomluvu a vyhradil si právo na právní kroky proti těm, kdo tyto informace šíří. Odhalení lokace jednotlivých nemovitostí totiž „ohrožuje bezpečnost“ krále i jeho rodiny, tvrdí prezidentský palác.

Keňský prezident

Dokumenty zmiňují také jméno keňského prezidenta, který řídí africkou zemi od roku 2013. Prezident Uhuru Kenyatta a šest členů jeho rodiny podle novinářů tajně vlastní síť offshorových společností, které jim dopomohly k majetku v hodnotě 30 milionů dolarů včetně nemovitostí v Londýně.  

Jak připomíná britská televize BBC, samotný Kenyatta se přitom v minulosti prezentoval jako bojovník proti korupci a zastánce transparentnosti. Odkazuje přitom na rozhovor pro BBC z roku 2018, ve kterém vyslovil přání, aby se tyto dvě činnosti jednou staly jeho odkazem. Pandora Papers ale nabízí zcela jiný obrázek.

Kauza Pandora Papers rezonuje i v asijských médiích. Opakovaně zmiňují také premiéra Babiše

Číst článek

Mnohé napovídá už jen rodinná historie Uhurua Kenyatty – syna prvního keňského prezidenta a „otce zakladatele“ keňského národa Jomoa Kenyatty, který byl podle BBC v minulosti sám obviňován ze zneužívání své pozice k hromadění bohatství.

Po jeho smrti v 1978 převzala hlavní roli v udržování obchodních zájmů rodiny jeho čtvrtá manželka Ngina Kenyattová, která spolu s jejími dvěma dcerami v roce 1999 založila offshorovou společnost Milrun International Limited. Investigativní novináři nicméně popisují také další podobné společnosti, které jsou na rodinu keňského prezidenta údajně napojeny.

Dokumenty se vracejí také do roku 2003, kdy v Panamě vznikla nová nadace Varies. Její hlavní mecenáškou se stala 88letá matka současného keňského prezidenta Ngina. BBC píše, že účel nadace ani hodnota jejího majetku nejsou známé. V Panamě založené nadace jsou podle britské televize ale velmi vyhledávané, protože „skutečné vlastníky majetků znají pouze jejich právníci“ a nemusí sdělovat svá jména při registraci u panamských úřadů.

Novináři přitom poukazují na načasování vzniku nové nadace, která začala fungovat zhruba sedm měsíců poté, co Uhuru Kenyatta prohrál prezidentské volby v roce 2002. Dříve zveřejněné informace přitom naznačily, že v té době měla rodina odcházejícího prezidenta Kani Daniela arapa Moie – blízkého Kenyattaových – údajně přesunout určité množství peněz ven ze země.

„Prostřednictvím nadací a daňových rájů včetně Panamy se Kenyatta společně se svou matkou, sestrami a bratrem snažili po několik desetiletí bránit bohatství v hodnotě více než 30 milionů dolarů před kontrolou veřejnosti,“ tvrdí konsorcium novinářů.

Žádné důkazy o tom, že by lidé kolem Uhurua Kenyatty díky offshorovým společnostem převedli nebo ukrývali státní majetek, ale Pandora Papers podle BBC nepředkládají.

Celebrity

Mezi stovkami osobností, které figurují v aféře Pandora Papers, je i několik světoznámých celebrit. Tajné dokumenty údajně zmiňují jméno kolumbijské zpěvačky Shakiry nebo německé topmodelky Claudie Schifferové.

‚Má to korupční prvky až do roztrhání těla.‘ Politici reagují na kauzu premiéra a offshorových firem

Číst článek

Podle konsorcia investigativních novinářů se obě celebrity proti zjištěním důrazně ohradily. Zástupci Schifferové na dotazy odpověděli, že německá modelka řádně platí daně ve Velké Británii, kde žije, a v podobném duchu se vyjádřili také právní zástupci kolumbijské zpěvačky.

Právník popové hvězdy navíc v pondělí informoval o výsledku soudního řízení, které rozhodovalo o vině Shakiry v případu daňových podvodů. Ty se měly odehrát v letech 2012 až 2014.

Španělské úřady tvrdí, že v té době byla zpěvačka daňovým rezidentem ve Španělsku, protože v zemi strávila alespoň polovinu roku. Platbě daní se ale Shakira vyhýbala za použití společností se sídlem v daňových rájích, státní zástupci ji proto obvinili z šesti daňových trestných činů, a hrozil jí i trest odnětí svobody. Podle jejího právníka ale soud rozhodl ve prospěch Shakiry.

Bývalý britský premiér

Mnohé musel vysvětlovat i bývalý britský premiér Tony Blair. Podle Pandora Papers měl Blair společně s manželkou ušetřit přes 312 tisíc liber (devět milionů korun) na dani z nákupu nemovitosti, kterou si pořídili v Londýně v roce 2017.

Babiš si podle Investigace.cz poslal přes daňové ráje stovky milionů korun. ‚Nesmysl,‘ reaguje

Číst článek

Blairovi tehdy koupili nemovitost v ceně 6,45 milionu liber (190 milionů korun) jako sídlo pro manželčinu právní poradenskou společnost Omnia Strategy a také pro její nadaci. Místo aby nemovitost pořídili napřímo a zaplatili daň, koupili budoucí sídlo přes offshorovou společnost, která budovu vlastnila. Podle Blairových na tomto způsobu prodeje trval původní majitel.

Britská televize BBC sice zdůrazňuje, že tím manželé Blairovi zřejmě neporušili britské právo, zároveň ale připomíná slova někdejšího premiéra o tom, že „daňový systém je útočištěm pro podvody, výhody a zisky“. Poukázal přitom na to, že výhodu mají v tomto směru ti, co si mohou dovolit „zaměstnávat ty správné účetní“.

Ukrajina, Ázerbájdžán a další

Dokumenty se týkají také ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva a jeho příbuzných, kteří jsou podle mezinárodního týmu novinářů zapleteni do nákupů britských nemovitostí v hodnotě více než 400 milionů liber (téměř 12 miliard korun).

Rodina ázerbájdžánského prezidenta, která je dlouhodobě obviňována z korupce, podle ICIJ nakoupila celkem 17 nemovitostí, většinu z nich zaplatili v hotovosti. Byl mezi nimi i blok kancelářských budov v Londýně, které rodina koupila pro prezidentova syna v době, kdy mu bylo pouhých 11 let.

Služeb offshorových firem měl využívat také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dokumenty ukazují, že těsně před vítězstvím ve volbách v roce 2019 přesunul část svého majetku muži, který se následně stal jeho hlavním poradcem a vedoucím ukrajinské bezpečnostní služby.

„Zdá se, že tito dva učinili dohodu, že Zelenského rodina bude z offshoru i nadále dostávat peníze,“ píše konsorcium novinářů, které připomíná, že se Zelenskyj dostal do čela Ukrajiny s kampaní slibující boj proti korupci.

Eliška Kubátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme