Národní referenční laboratoř potvrdila, že se žena z Liberce nakazila variantou omikron

Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu, potvrzený Národní referenční laboratoři, v pondělí oznámila liberecká nemocnice. Jde o první případ nové varianty v České republice.

Praha (Aktualizováno: 12:20 29. 11. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biocev, sekvenační laboratoř. ilustrační foto

Variantu omikron poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Máme to potvrzené, ta sekvence bude nahraná do databází. Pomohla nám s tím Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd,“ řekla primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová.

Je nebezpečná? Jak se šíří v JAR? Platí na ni vakcíny? Otázky kolem nové varianty covidu

Číst článek

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na twitteru o víkendu napsal, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do České republiky vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Je v izolaci, očkovaná. Podle televize Nova jde o šedesátiletou ženu z Liberce. Podle Babiše byla žena v Namibii s fotoexpedicí.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Hygienické stanice budou prioritně trasovat kontakty v okolí ženy, u níž se potvrdila varianta covidu omikron. Po pondělním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to řekl novinářům jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD).

Hygienici podle Hamáčka na jednání krizového štábu uvedli, že již kontaktovali všechny lidi, kteří cestovali společně s ženou.

Šíření nové varianty koronaviru může podle WHO představovat v mezinárodním měřítku vysoké riziko

Číst článek

„Jsou v izolaci,“ řekl Hamáček. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová dříve řekla, že s ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy.

Lidé z pěti pěti krajů

Podle Hamáčka se opatření hygieniků týkají pěti krajů. „Probíhá u kontaktů prioritní trasování a hygienické stanice mají pokyn sekvenovat vzorky od všech, kdo jsou covid pozitivní a byli na celém kontinentu v Africe, v Izraeli či Hongkongu,“ uvedl.

Ocenil, že nouzový stav umožnil nařídit samoizolaci lidem, kteří se vracejí z rizikových zemí. „To by bez něj nešlo, protože tak rozhodl soud,“ vysvětlil.

V Olomouckém kraji zatím k pondělí nemají žádný případ koronaviru s variantou omikron. „Možný výskyt byl laboratorní analýzou odebraných vzorků vyvrácen,“ uvedla krajská mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech.

ban, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme