OBRAZEM: Zemědělci u Prahy protestně zapálili balík slámy. Vadí jim nový systém rozdělování dotací

Zemědělci z především velkých firem ve čtvrtek po celém Česku protestovali proti změnám v systému dotací. Svou nespokojenost dali najevo protestními jízdami zemědělské techniky. U Jesenice nedaleko Prahy dokonce zapálili balík slámy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na balík slámy zemědělci před zapálením umístili vajíčka, jablka a pohřební věnce.

Přímé platby zemědělcům zůstanou bez omezení, menší farmáři z nich dostanou větší podíl

Číst článek

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy to mělo symbolizovat riziko, že „skončí některé obory důležité pro české zemědělství“.

Zemědělci si stěžují, že nová pravidla rozdělování dotací mají zvýhodnit malé farmáře. Podle ředitele svazu chovatelů prasat Jana Stibala úpravy v systému dotací můžou vést k vyšším cenám potravin i vymizení živočišné výroby v Česku. „Je potřeba podporovat ty, kdo skutečně vyrábějí potraviny,“ doplnil Stibal.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL uvedl, že jsou změny kompromisem, a proto nátlaku ustupovat nehodlá. Na svém twitteru dodal, že demonstraci vnímá jako určitou formu komunikace a vyjednávání.

Dnešní demonstraci @Agrární komora ČR a @Zemědělský svaz ČR vnímám jako určitou formu komunikace a vyjednávání. Jak jsem ale již řekl, zemědělci u mě mají dveře otevřené. Zítra máme se všemi svolanou pracovní skupinu, kde důkladně vysvětlíme klíčové souvislosti a úpravy Strategického plánu.

12:03 – 20. 01. 2022

3 54

René Volfík, Karolína Burdová, voj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme