Nočním Charkovem otřásaly těžké boje, Cherson mezitím čelí humanitární katastrofě

Ukrajinská armáda odrazila během nových bojů u Charkova na východě země útok ruských jednotek, uvedl agentura DPA. S Izjumem ležícím asi 100 kilometrů na jihovýchod od Charkova ukrajinské jednotky zcela ztratily spojení. V Chersonu, dobytém ruskými vojsky, čelí na 300 tisíc lidí humanitární katastrofě, varovalo ukrajinské ministerstvo zahraničí. Potraviny a léky zde téměř došly a Rusko odmítá otevřít humanitární koridory pro evakuaci civilistů.

Sledujeme online Kyjev (Aktualizováno: 4:40 23. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zboží je po bombardování přenášeno na bezpečnější místo

Zboží je po bombardování přenášeno na bezpečnější místo | Foto: Marienko Andrii | Zdroj: Fotobanka Unian

Do bojů u Charkova ruská armáda nasadila bojové vrtulníky Kamov Ka-52. „Naše jednotky udržují svoje pozice,“ zhodnotil situaci guvernér Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Ruská armáda podle ukrajinských úřadů odmítá snahy vytvořit humanitární koridor z Izjumu, kterého se Rusové zmocnili minulý týden.

Tři ruské rakety dopadly v úterý večer v Rivnenské oblasti na severozápadě Ukrajiny, mířily na objekty vojenské infrastruktury. Ruskojazyčná verze BBC uvedla, že místní úřady zjišťují škody.

Úterní boje

Agentura Unian dále informovala, že v uzavřené zóně u odstavené jaderné elektrárny Černobyl ruští vojáci vyplenili a zničili laboratoř v hodnotě šesti milionů eur, tedy 148 milionů korun, která fungovala od roku 2015. Specializovala se na výzkum radioaktivního odpadu. V laboratoři se prý nacházelo vybavení, z něhož některé části nejsou dostupné jinde v Evropě.

Ve městě Trosťanec v Sumské oblasti se v úterý rozhořel rozsáhlý požár, u kterého hasiči nemohli zasahovat kvůli bojům. Podle gubernátora Dmytra Žyvyckého se v regionu nejtvrději bojovalo právě v Trosťanci.

Tvrdí, že ruští vojáci zabíjeli civilisty, ve velké části města nefungovaly dodávky elektřiny ani vody, lidé neměli přístup k lékům. „Zastřelili ženu, která jela po městě na kole. Nedávají možnost pohřbít mrtvé. Je velký problém s ukládáním těl mrtvých v márnici,“ popsal situaci v Trosťanci gubernátor.

Chersonský odboj

V Chersonu v úterý lidé podle listu Ukrajinska pravda znovu vyšli na demonstraci proti okupaci, přestože pondělní mítink Rusové rozehnali střelbou a několik lidí zranili. V úterý ruští vojáci dav rozháněli slzným plynem. „Když se plyn rozptýlil, lidé se znovu vrátili na náměstí,“ napsal deník na svém webu.

Jihoukrajinský Cherson je přístavní město při ústí Dněpru do Černého moře. Před válkou měl podle různých odhadů od 280 000 do 320 000 obyvatel.

Místní obyvatelé BBC řekli, že ruští vojáci neočekávali, že se ve městě budou konat proukrajinské demonstrace. Vojáci na demonstracích střílejí a dělají zátahy na ukrajinské vojáky, policisty, novináře, aktivisty a pracovníky ukrajinské tajné služby SBU.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Znemožnění zásobování

Minulý týden se u chersonské koncertní síně chystalo vaření boršče z kuřat z nedaleké drůbeží farmy, které kvůli válce dochází krmivo, a tak kuřata rozdávali, než aby je pohřbívali. „Díky těmto kuřatům a zelenině město žije. Jiné potraviny dovážet nedovolí,“ tvrdí místní obyvatelé podle BBC.

Stěžovali si na katastrofu s léky: chybí inzulin, pilulky proti bolesti, léky pro kardiaky i onkologické pacienty. Na dveřích lékáren visí seznamy, co vše chybí, které už čítají desítky položek.

Před třemi dny oblastní správa informovala, že ruské jednotky znemožnily příjezd do města 14 kamionů, které vezly do Chersonu maso, dětskou výživu a léky z Dnipropetrovské oblasti Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany se zdrželo vyjádření.

Ruský novinář sdílel fotky zničené porodnice v Mariupolu. Teď čelí stíhání, hrozí mu až 15 let vězení

Číst článek

Vojáci při kontrolách podle místních prověřují mobilní telefony. Pokud se jim obsah chatů nelíbí, mobil zabaví. „Lidé v Chersonu neumějí dodržovat pravidla. Navíc jsou svobodomyslní a špatně přistupují k zákazům od okupantů,“ tvrdí jeden z obyvatel.

‚My jsme tu navždy‘

Několik dní po ruském vpádu na Ukrajinu – když se ukázalo, že vojáci po civilistech nestřílí – tisíce obyvatel přišly na demonstraci s ukrajinskými vlajkami. Místní tvrdí, že ruští vojáci zpočátku vypadali zmateně, a dokonce vystrašeně. Takové demonstrace „zjevně nečekali“ a „všichni na ně křičeli, ať táhnou domů“.

Někteří demonstranti citovali vojáky, kteří prý jim říkali „my jsme tu navždy“ a „musíte si na to zvyknout“ a kteří se prý divili, že lidé nechápou, že Rusové „jsou osvoboditelé“.

Toto pondělí vyšlo na hlavní náměstí Chersonu několik desítek lidí a příslušníci ruských sil podle očitých svědků použili ohlušující granáty a začali střílet do vzduchu. Na záběrech byla vidět krev a sanitka. Jeden člověk byl výstřelem zasažen do nohy. Skoro vzápětí ve městě vypnuli internet.

Ruské úřady se ke střelbě během demonstrace v Chersonu dosud nevyjádřily.

Strach i domovní prohlídky

Kvůli ruským represím mnozí lidé odmítají hovořit. „Sorry, bojím se,“ odepsala zpravodaji BBC jedna z obyvatelek Chersonu. „Jako novinář nemohu vůbec vyjít z domu. Jakmile město ovládli okupanti, hned jsem změnil bydliště a zahodil všechny telefony. Den po mém odchodu mě hledali proruští aktivisté,“ řekl novinář Konstantin Ryženko.

Ti, co zažili domovní prohlídky, si stěžují, že Rusové „převrátí vzhůru nohama celý dům a snaží se rozbít vše, co popadnou“. Podle Ryženka jde o zastrašování.

Milenecký vztah a čtyři děti s Putinem? Švýcaři podepisují petici za vyhoštění olympijské šampionky

Číst článek

Do bytů Rusové podle reportáže BBC často vtrhávají brzy ráno či v noci. Prošacovat a zadržet mohou lidi i na ulici. Nikdo nehovoří o mučení či bití. Místní tvrdí, že Rusové si vazební věznici zřídili v dřívější záchytce, kam nikoho nepouštějí.

Podle Ryženka ruská propaganda pokládala ruskojazyčný Cherson za proruské město, jakkoli po demonstracích pod ukrajinskými vlajkami je jasné, že je tomu jinak. Minulý týden na mítink na podporu Ruska podle novináře přišlo „70 lidí z celé oblasti“: A tak Rusové zadržují aktivisty a novináře v naději, že volání „Cherson je Ukrajina“ utichne.

Přímé výzvy k referendu o připojení k Rusku či o vytvoření „Chersonské lidové republiky“ zatím nezazněly. „Straší ale na sociálních sítích, že na Krymu propustí všechny vězně a že je sem pustí krást a znásilňovat,“ tvrdí podle BBC Iryna, jedna z demonstrantek. „Moc doufáme, že nás brzy osvobodí,“ říká. „Čekáme, že až je odtud budou vyhánět, bude to nebezpečné (....), ale schováme se a přetrpíme to. Zatím je to takový divný život v okupaci.“

Vojenské ztráty

Ruské invazní jednotky od začátku války na Ukrajině přišly o zhruba 15 300 vojáků, uvedla v úterý ukrajinská armáda. Generální štáb podle agentury Ukrinform také tvrdí, že Moskva dosud přišla mimo jiné o 509 tanků, 1556 obrněných vozidel nebo téměř stovku letadel. Údaje nelze nezávisle ověřit.

Kyjev dále tvrdí, že ruské síly přišly dosud o 252 dělostřeleckých systémů, 80 raketometů, 45 systémů protivzdušné obrany, 123 vrtulníků, 1000 vozidel, tři lodě/čluny, 70 cisteren nebo 35 bezpilotních letounů.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo informace o ztrátách ruské armády na Ukrajině pouze 2. března, kdy uvedlo, že zatím zahynulo 498 vojáků. Spojené státy nedávno odhadly, že na Ukrajině zemřelo přibližně 7000 ruských vojáků, podotkl server BBC.

Ruský provládní deník Komsomolskaja pravda v pondělí podle příspěvků na twitteru krátce sdílel informace o údajných ztrátách z řad vojáků ruské armády na Ukrajině, které převyšují ukrajinské odhady. Informace hovořily o 9861 zabitých a 16 153 zraněných vojácích, brzy však byly z článku odstraněny. Deník poté oznámil, že se stal obětí hackerského útoku.

Komsomolskaya Pravda, the pro-Kremlin tabloid, says that according to Russian ministry of defense numbers, 9,861 Russian soldiers died in Ukraine and 16,153 were injured. The last official Russian KIA figure, on March 2, was 498. Fascinating that someone posted the leaked number.

19:20 – 21. 03. 2022

5218 12250

Na základě otevřených zdrojů se podařilo potvrdit jména už 557 zabitých ruských vojáků, napsala na svém webu ruská redakce BBC.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v úterý podle agentury TASS sdělil, že ruské síly dosud zničily 230 ukrajinských dronů, 181 protiletadlových raketových systémů, 1528 tanků a dalších obrněných bojových vozidel, 154 raketometů, 602 děl a minometů a 1312 kusů zvláštní vojenské techniky. Ani tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

zuj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme