Mariupolští vojáci na videu ujistili, že jsou stále věrní Ukrajině. Chybí jim ale munice i potraviny

Vojáci z ukrajinské jednotky námořní pěchoty bránící Mariupol na videu zveřejněném v úterý v médiích ujistili veřejnost, že zůstávají věrní Ukrajině. „Tito vojáci dál drží obranu, i když ji nemají už čím držet,“ uvedla Natalija Nahorná, která video původně zveřejnila. Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS oznámilo, že údery letectva a dělostřelectva zmařily v noci na úterý pokus asi stovky „nacionalistů“ prorvat se z obklíčení.

Tento článek je více než rok starý.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené domy v Mariupolu

Deník Ukrajinska pravda uvedl, že ruské síly v Mariupolu způsobily „humanitární katastrofu“ a „genocidu“ | Foto: Alexander Ermochenko | Zdroj: Reuters

„Sláva Ukrajině! Jsme obránci Mariupolu, 36. brigáda námořní pěchoty, která do posledního držela a drží obranu města. Nevzdali jsme pozice. Drželi jsme každý kousek tohoto města, podle našich možností. Ale skutečnost je taková, že město je skutečně obklíčeno a nemáme žádný přísun munice ani potravin,“ řekl voják ve zveřejněném videu.

Americký vojenský expert Brzezinski: Je třeba zavést bezletovou zónu a přidat v pomoci Ukrajině

Číst článek

„Drželi jsme se do konce. Děkujeme každému Ukrajinci, který věřil a dál věří námořní pěchotě. Nevzdali jsme své pozice. Zůstali jsme věrni (Ukrajině) a zůstáváme věrni navždy,“ pokračoval voják ve videu a vyzval všechny Ukrajince, aby si pamatovali cenu tohoto odporu a dokončili vše tím, že vybojují vítězství Ukrajiny.

Novinářka Nahorná pro list Ukrajinska pravda uvedla, že vojáci toto video natočili v obklíčení, ale nikoliv v zajetí a pod nátlakem. „Nikdo na světě nemá právo je kritizovat za to, že nebylo čím a nebylo jak dále držet obranu,“ dodala.

Deník Ukrajinska pravda uvedl, že Mariupol je od počátku března v obklíčení ruských sil, které podle něj ve městě způsobily „humanitární katastrofu“ a „genocidu“. Vyprostit město z obklíčení se dosud nepodařilo. Šestatřicátá brigáda námořní pěchoty v pondělí zveřejnila prohlášení v ruštině, ve kterém se tvrdilo, že pondělí může být posledním dnem obrany, protože dochází munice, a vyčetlo velení, že je dva týdny bez spojení.

Článek pokračuje pod online reportáží. 

Spojení s Mariupolem

Náčelník ozbrojených sil Valerij Zalužnyj ujistil, že velení má spojení se silami v Mariupolu, ale že podrobnosti nelze probírat ve veřejné debatě. Objevily se dosud neověřené zprávy, že Rusové použili chemické zbraně proti zbývajícím obráncům, bránícím se v ocelárně, možná však šlo o fosforovou munici.

Přes 26 tisíc dětí uprchlíků nastoupilo do základních a mateřských škol, oznámilo ministerstvo

Číst článek

Britská stanice BBC v úterý na svém webu uvedla, že do ruského zajetí se mohl dostat Brit bojující jako dobrovolník na ukrajinské straně v Mariupolu. Aiden Aslin z Newarku se k Ukrajincům přidal ještě v roce 2018. Jeho přátelé a příbuzní BBC řekli, že jim telefonoval, že jeho jednotku obklíčili Rusové a že nemají jinou možnost než se vzdát, protože jim chybí jídlo a munice. „Volal mi a řekl, že už nemají žádné zbraně, kterými by mohli dál bojovat,“ řekla vojákova matka Ang Woodová.

Rusko na počátku války prohlásilo, že bude trestně stíhat zahraniční dobrovolníky bojující za Ukrajinu, připomněla BBC.

Ruská média v úterý také informovala, že v Mariupolu byla zraněna zpravodajka ruské televize; údajně ji zranila střepina, když ji převáželo obrněné vozidlo. Kameraman a zvukový technik vyvázli bez zranění.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme