Twitter za 43 miliard dolarů. Šéf Tesly Musk chce koupit celou sociální síť

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. V provozovateli stejnojmenné sociální sítě už má podíl 9,2 procenta, a je tak jeho největším akcionářem. Jeho „nejlepší a konečná“ nabídka společnost podle agentury Bloomberg ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů (963,4 miliardy korun). Firma má podle něj mimořádný potenciál, který on zcela rozvine, cituje Muska Bloomberg.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk | Foto: Patrick Pleul | Zdroj: Reuters

Nejbohatší člověk světa nabízí za akcii 54,20 dolaru v hotovosti, což představuje 54procentní prémii oproti závěrečné ceně z 28. ledna. Vyplývá to z Muskova oznámení americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Akcie Twitteru si ve čtvrtek před zahájením obchodování připisovaly přes deset procent.

Musk minulý týden uvedl, že získal ve Twitteru podíl 9,2 procenta, a stal se tak jeho největším akcionářem.

V sobotu šéf Twitteru Parag Agrawal oznámil, že Musk nebude členem správní rady. Podle dřívější dohody měl do roku 2024 zastávat funkci ředitele.

"It’s a high price and your shareholders will love it," billionaire Elon Musk told Twitter of his $54.20 per share offer

Read the rest of his message ⬇️ trib.al/sRaPIAz

13:33 – 14. 04. 2022

69 247

Příliš nízká nabídka?

Po dobu, kdy by byl členem správní rady, a 90 dní po ukončení členství nesměl sám nebo ve skupině vlastnit více než 14,9 procenta akcií Twitteru. Někteří analytici posléze spekulovali, že Musk místo ve správní radě odmítl, aby mohl ve společnosti získat větší podíl.

Analytik: Rusko má koordinovanou síť twitterových účtů. Zvyšuje tak dosah svých příspěvků

Číst článek

Jeden z nejproslulejších průkopníků nových technologií si může převzetí Twitteru dovolit. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg činí jeho majetek zhruba 259 miliard dolarů, zatímco tržní ocenění Twitteru se pohybuje kolem 37 miliard dolarů.

Nabídka 54,20 dolaru za akcii je „příliš nízká“ na to, aby ji akcionáři nebo správní rada přijali, uvedl ve zprávě Adam Crisafulli ze společnosti Vital Knowledge. Dodal, že akcie společnosti před necelým rokem vystoupaly na 70 dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme