Mezi vězením a životem. V Česku se otevřel první probační dům pro vězně propuštěné na podmínku

Postarat se o sebe, umět komunikovat s úřady nebo znovu najít cestu k rodině. To vše by se měli naučit podmíněně propuštění vězni v novém probačním domě v Písku. Zatím jediné zařízení svého druhu v Česku otevřela Probační a mediační služba.

Tento článek je více než rok starý.

Písek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Probační dům v Písku

Probační dům v Písku | Foto: Jitka Cibulová Vokatá | Zdroj: Český rozhlas

U vstupu do probačního domu je vrátnice. „Klienti musí být v domě do 22 hodin, samozřejmě pokud nejsou zaměstnáni v nějaké noční službě. Musí se zde hlásit,“ vysvětluje vedoucí Veronika Švehlová Bulová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Probační dům v Písku si prohlédla Jitka Cibulová Vokatá

V domě je celkem osm pokojů. „Jsou dvoulůžkové, mají základní vybavení a součástí je sociální zařízení, toaleta a umyvadlo. Jsou připraveny čtyři kuchyně, které budou sdílet vždy obyvatelé dvou pokojů. Společenská místnost je vybavená společnou televizí, ale zároveň bude fungovat jako jídelna,“ popisuje vedoucí.

S návratem do běžného života bude obyvatelům probačního domu pomáhat odborný tým.

„S klienty bude pracovat celkem pět odborných pracovníků, třeba při pochůzkách na úřad. Cílem je podpora, aby klienti tyto situace zvládli a aby třeba navázali bližší vztahy s rodinou, které se během výkonu trestu zpřetrhaly,“ dodává Švehlová Bulová.

Probační dům v Písku | Foto: Jitka Cibulová Vokatá | Zdroj: Český rozhlas

Podle ředitelky Probační a mediační služby Andrey Matouškové je toto zařízení v mnoha ohledech ojedinělé: „Pracujeme s lidmi, kterým byl nařízen dohled – šestiměsíční pobyt v tomto zařízení. Ale není to druhé vězení a není to azylový dům.“

„Je to speciální pobytový program spočívající v tom, že dostanou naši podporu od prvního dne, aby se o sebe uměli postarat. Vyškolení pracovníci jsou inspirováni obdobnými programy, které fungují v zahraničí s velmi pozitivními výsledky. Klienti jsou pak úspěšněji začleňováni do společnosti, než když je pustí z vězení bez jakékoli pomoci a podpory,“ dodává.

První lidé se do probačního domu v Písku nastěhují v prosinci. Podle ministerstva spravedlnosti budou v Česku podobná zařízení přibývat a některá mají být určená ženám.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme