Fiala: V zásadních věcech není prostor měnit úsporný balíček. Kabinet neustoupí nátlaku ani stávce

V zásadních věcech není prostor pro změnu vládního úsporného balíčku na ozdravení veřejných financí, zdůraznil v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce České televize premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet podle něj nebude ustupovat žádnému nátlaku, přistoupit k úpravám by mohl jedině v případě nedokonalostí v návrzích či evidentních chyb.

Praha (Aktualizováno: 17:23 14. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vláda představila úsporný balíček ve čtvrtek, obsahuje 58 opatření a podle Fialy příští rok sníží schodek státního rozpočtu o 94 miliard korun. Vláda se chystá zvýšit daň z příjmu právnických osob, spotřební daň z tabáku a alkoholu, daň z hazardu i nemovitostí.

Stanjura: Jaké konkrétní dotace škrtneme, neřeknu. Nechci, aby se proti tomu od zítřka lobbovalo

Číst článek

Znovu se zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance a zvednou se odvody živnostníků. Snížit schodek veřejných financí mají především úspory, hlavně omezení státních dotací.

Fiala odmítl, že by v jakémkoliv zásadním prvku balíčku byl prostor pro změny. „Nebudeme ustupovat žádnému nátlaku,“ řekl. Totéž by platilo i v případě stávek a protestů.

Přece si nebudeme vynucovat to, že budeme žít na dluh a země se řítí do katastrofy, nějakými stávkami,“ reagoval Fiala.

„Přece si nebudeme vynucovat to, že budeme žít na dluh a země se řítí do katastrofy, stávkami.“

Petr Fiala (předseda vlády)

Připouští, že by kabinet mohl opravit nedokonalosti nebo evidentní chyby. Ale že bychom ustupovali z opatření, jak jsme je stanovili, to nemůžu. Je potřeba se na ně dívat jako na celek,“ řekl premiér.

Odmítl kritiku odborů s tím, že kabinet se zástupci zaměstnanců vede neustálý dialog, připomněl chystané pondělní jednání tripartity. Řada jednání probíhala, není to tak, že by tripartita nevěděla, že musíme šetřit,“ podotkl.

Neustoupí, neomluví 

Kabinet podle Fialy neustoupí ani například od konce daňového osvobození některých zaměstnaneckých benefitů, i kdyby se na tom shodovali zaměstnanci a zaměstnavatelé.

Nebudeme ustupovat v jednotlivých věcech tlaku, který bude z mnoha stran. Mnoho lidí si zvyklo, že tu máme dotační ekonomiku, žijí z dotací,“ uvedl. Stejně tak není možné mít nadále daňový systém plný výjimek.

Dvě sazby DPH místo tří, vyšší daň na tabák a alkohol. Většinu opatření ale tvoří úspory, říká premiér

Číst článek

„Nejde to, nemáme na to, je to nepřehledné, špatné, a proto jsme to rozumně a sociálně citlivě upravili,“ řekl.

V roce 2019, kdy byl Fiala opozičním politikem, kritizoval tehdejšího premiéra Andreje Babiše a jeho vládu za zvyšování daní a „látání děr ve státním rozpočtu.“

Jako lídr koalice Spolu sliboval v roce 2021, že se daně za jejich vlády nezvýší. Zároveň řekl: „Zastavíme zadlužování České republiky.“  

Podobné výroky o nezvyšování daní uváděl i po začátku války na Ukrajině. Přesto na čtvrteční konferenci o konsolidačním balíčku oznámila vláda zvýšení všech přímých daní. 

Omlouvat se Fiala neplánuje. „Slíbil jsem, že zastavíme zadlužování a to také zastavujeme. Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat celkové daňové zatížení a to také nezvyšujeme. Všichni ekonomové nám radili, ať zvýšíme daně,“ dodává. 

Vyšší daň u tisku

Unie vydavatelů označila ve čtvrtek na vládou navržené zvýšení sazby DPH u denního tisku za ohrožení novinového trhu v Česku. Fiala se toho neobává.

Komunikace jako hlavní slabina vlády. Fialův kabinet sliboval ukončit ‚Babišův chaos‘, příliš zatím neuspěl

Číst článek

Moc nevěřím, že by někdo zastavil vydávání tištěných novin. Navíc lidé se dostanou k informacím prostřednictvím internetových zdrojů, veřejnoprávní média jsou dostupná volně, nehrozí žádná katastrofa, uvedl.

Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové může být však růst sazby z deseti na 21 procent, s kterým počítá vládní úsporný balíček, likvidační hlavně pro regionální tituly. Nová základní sazba pro noviny tak podle ní dostává Česko na špici evropského žebříčku.

Může to být likvidační zejména pro regionální a místní noviny, trend je spíš jim ulevovat, uvedla. Tištěné tituly mají podle ní už problém přežít po velkém přesunu inzerce do digitálního prostoru.

Když necháme umřít noviny, spousta lidí nebude mít alternativu si přečíst něco, co nebude takový digitální fastfood, uvedla Jourová. Tištěná média do informačního prostoru patří a plní obrovskou roli, zvlášť v době permanentního dezinformačního úpadku, doplnila česká eurokomisařka.

V rozhovoru pro Deník.cz Jourová řekla, že krok české vlády je v naprostém rozporu s tím, co dělají unijní státy, které si uvědomují potřebu nezávislých a seriózních médií.

„Když necháme umřít noviny, spousta lidí nebude mít alternativu si přečíst něco, co nebude takový digitální fastfood.“

Věra Jourová (místopředsedkyně Evropské komise)

Je to další rána pro ekonomickou kondici médií a tištěných médií obzvlášť, uvedla. Ke zvýšení daňové zátěže nepřikročily ani země jako Polsko či Maďarsko, dodala.

Noviny se podle vládního úsporného balíčku přesunují do základní sazby, přestože časopisy zůstanou ve snížené. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to zdůvodnil snahou daňově zvýhodnit vědecké časopisy. V daňovém řádu je přitom nelze odlišit od ostatních, například lifestylových nebo bulvárních.

Fiala v neděli vysvětlil, že kabinet chce všechny položky v základní sazbě, pro zařazení do nižší musí být sociální či jiný důvod.

Někde to může být těžkopádné, ale je to daň za tu jednoduchost. Logika v tom je. Za jednoduchost platíte tím, že každý detail nevychytáte, konstatoval. V případě časopisů existují vědecké, literární či kulturní tituly, zopakoval Fiala argumentaci ministra financí.

mfk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme