Mrazivé počasí výrobu pomlázek nepřekazí, horší to bude s píšťalkami

Vrbové porosty čeká tradiční nápor amatérských i profesionálních výrobců velikonočních pomlázek. Studené počasí posledních dnů prý jejich snahu nepřekazí. I tak ale někteří dají raději přednost kupovanému zboží.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomlázka | Foto: Regionální muzeum K.A.Polánka v Žatci

Pokud by si někdo chtěl pomlázku, neboli po moravsku tatar, vyrobit, mráz proutí až tak dalece neublížil.

„Vrby, přeci jenom jak se trošku ukáže sluníčko, tak začnou pučet a začne v nich proudit míza, ale jenom tak malinko. Na tatar to nevadí, ale vadí to, když třeba chci dělat píšťalky pro děcka z vrbových proutků, tak to není možné. To prostě nejde. Tam ta míza není, a i kdyby to člověk klepal na tři říkanky, které k tomu se říkají, tak to nepomůže,“ říká nositel tradiční lidové výroby František Zuska z Muzea jihovýchodní Moravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jestli může studené počasí posledních dnů překazit snahu těm, kteří chtějí uplést pomlázku, zjišťoval redaktor Roman Verner

Pískat se tedy zřejmě o letošních Velikonocích nebude. Pomlázku si ale uplést můžeme. „Pomlázka nebo tatar je dělaný z vrbového proutí, to znamená, že to je jedna z prvních dřevin, která vyhání výhony. A s nimi se šlehá, čímž se jaro přenáší na děvčata, aby byla plodná, aby byla šikovná a aby byla čiperná,“ upřesňuje se Zuska.

Komu se nechce do mrazivých luhů za vrbovým proutím, může si pomlázku samozřejmě koupit. Tatar ze supermarketu, ale není pro velikonoční tradici to pravé, podotýká lidový výrobce.

„Viděl jsem tam ty tatary. Jsou už takové proschlé, protože se toho musí udělat obrovské množství. A to se za chvilku neudělá. Za den jich člověk tolik neuplete. A už to nepředává životodárnou sílu na ta děvčata,“ konstatuje.

V supermarketu sice pořídíte pomlázku za zhruba třicet korun, ale čerstvému proutí se podle znalců folklóru žádná taková nevyrovná.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme