Poláci napravují reputaci svých potravin. Do Prahy přivezli ochutnávku toho nejlepšího

Polské potraviny mají v Česku kvůli četným skandálům pošramocenou pověst. Jejich renomé se snaží vylepšit už třetí ročník Dnů polské kultury a gastronomie, které se konají na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Připraveny jsou speciality polské kuchyně i hudební lahůdky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chřest chutnal i králům

Chřest chutnal i králům | Foto: Robert Mikoláš

Prakticky všechno jídlo pochází z ekologické produkce, nic není průmyslově vyrobeno.

Uzenáři, výrobci sýrů, marmelád, pirohů, ovocných šťáv nebo lokálních piv tvrdí, že v jejich produktech je jen a pouze příroda. A na chuti a vůni je to prý okamžitě znát.

Návštěvníky zaujal například stánek s tradiční pochoutkou – nakládaným chřestem neboli šparglem v marinádě.

„Jde o to, že jsou křupavé, což je neobvyklé. Je to kvůli tomu, že nejsou ve slaném nálevu, ale ve speciální marinádě, která je z medu a z octa,“ přibližuje Pavel Trojan z Polského institutu v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze se konají Dny polské kultury a gastronomie. Navštívil je i redaktor Martin Ježek

Skandály s polskými potravinami dováženými do České republiky ovšem v minulosti nešlo přehlédnout.

„V každé zemi se najdou problémy. Polsko je obrovským exportérem potravin, a pokud se mezi nimi najde několik nepoctivých, tak to negativně ovlivňuje obraz celé země. I proto jsme tady s tím nejlepším z celého Polska, abychom ukázali, že několik nepoctivých nemůže zastřít pravdu, že v Polsku najdete spoustu chutného a dobrého jídla,“ říká jeden z organizátorů akce Maciej Ruczaj.


Zvětšit mapu

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme