Vinaři soutěží v Bzenci o nejlépe ostříhaný vinohrad
Z jihomoravských vinohradů se teď ve velkém ozývá cvakání nůžek a řezání pilek. Je tady totiž čas takzvaného řezu révy vinné. Nejlépe ostříhané vinohrady ale budou mít po dnešku nepochybně v Bzenci. Právě tam se bude konat soutěž v této tradiční zimní činnosti.
Pořádný startovní výstřel k této soutěži patří, čas tady ale nehraje hlavní roli. Vinohradníci sice musí během limitu ostříhat a ořezat přidělený počet hlav, hodnotí se ale takříkajíc umělecký dojem.
Vybrat pro řez ta správná místa prostě není jen tak. Zrovna tak není jednoduché se poprat s typickým únorovým počasím. Soutěžící ale každý rok tvrdí to stejné - jsou zvyklí a zima jim není. „Svařené víno pomůže, to je vyzkoušený recept,“ prozrazuje jedna z nich.
A jaké budou odměny pro ty nejlepší? Inu stylové - vinohradnické nářadí, odborná vinařská literatura a samozřejmě víno.