VIDEO: 'Sakra, pomozte mu někdo.' Místo oslav zlata skončil skotský maratonec po kolapsu v nemocnici

Skotský vytrvalec Callum Hawkins skončil v nemocnici poté, co zkolaboval pouhé dva kilometry před cílem maratonu na Hrách Commonweathu v Austrálii. Běžec už se cítí lépe, fanoušci i komentáři ale řeší, proč musel dlouhé minuty čekat na pomoc.

Golden Coast/Austrálie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Callum Hawkins to měl pouhé dva kilometry do cíle maratonského běhu na hrách Commonwealthu. Skot běžel po mostě Sundale Bridge ve městě Gold Coast, ale na první pohled nebyl v pořádku. Snažil se držet těsně vedle obrubníku, ale motal se.

Kuriózní situace na halovém mistrovství světa. Diskvalifikace potkala všechny běžce v jednom rozběhu

Číst článek

Když se mu poprvé podlomily nohy, ještě to ustál, minul cedulku označující, že uběhl 40 kilometrů, ale překonal ji jen o pár metrů. Pak znovu upadl, ošklivě se uhodil o svodidlo a už zůstal ležet. Místo na stupních vítězů skončil v nemocnici. Ale to až o několik desítek minut později.

„Sakra, pomozte mu někdo,“ rozčíleně tweetoval jiný skotský běžec Andrew Butchart. Podobná slova použil komentátor soutěže. Trvalo dlouhé minuty, než se jeho kolega dostal do lékařské péče, přímo na trati mu nepomohli ani fanoušci, kteří na mostě stáli.

Pomoc od přihlížejících ale odmítl sám závodník. Jakákýkoli zásah by ho diskvalifikoval a Skot si dál myslel, že může závod doběhnout. „Nedovolil nikomu, aby se ho dotkl,“ řekl BBC divák Rodney West, který maraton na mostě sledoval s manželkou. „Dvě nebo tři minuty se plazil po zemi, pak požádal dobrovolníka, aby ho schoval pod slunečník.“

Kde byli organizátoři?

Kritiku schytali především pořadatelé za pozdní lékařskou pomoc. Šéf her Mike Peters vysvětlil, že v posledních kilometrech byla lékařská pomoc na každém půl kilometru. Na trati o ni mohl požádat, problém podle pořadatele je, že nebyla na místě dost rychle, když ji opravdu potřeboval.

Formálně si stěžoval i šéf skotské výpravy Paul Bush. „Jsme si vědomi pravidel IAAF, že sportovec musí sám prohlásit, že není schopen soutěžit, ale když upadl podruhé, mysleli jsme, že se k němu dostanou rychleji. Vypadalo to opravdu vážně.“

Závěrečný maraton na Hrách Commonwealthu nakonec v Gold Coastu vyhrál australský vytrvalec Mike Shelley v čase 2:16:46 před Munyem Solomonem Mutaiem z Ugandy. Bronz bral Hawkinsův krajan Robbie Simpson.

Hawkins z nemocnice poděkoval fanouškům i pořadatelům s tím, že už se cítí o mnoho lépe.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme