‚Tvrdá práce a pobyt v nadmořské výšce.‘ Podle Homoláče by mohl Kipchoge posouvat hranice i dál

V lidských možnostech už je běžet maraton pod těžko uvěřitelné dvě hodiny. V sobotu nás o tom přesvědčil Keňan Eliud Kipchoge, který 42 kilometrů a 195 metrů zvládl při speciálním pokusu v čase 1:59:40. „Nebyla naplněna všechna atletická pravidla, ale vzdálenost urazit musel. Za mě to regulérní maraton byl,“ řekl pro Radiožurnál jeden z nejlepších českých vytrvalců Jiří Homoláč.

Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eliud Kipchoge probíhá jako vítěz cílem Londýnského maratonu

Eliud Kipchoge probíhá jako vítěz cílem Londýnského maratonu | Foto: Paul Childs | Zdroj: Reuters

Kipchoge ve Vídni závodil jen sám se sebou, na trati mu pomáhalo celkem 41 vodičů a tempo určoval i vůz, který laserem promítal na silnici hranici požadovaného tempa.

Keňan Kipchoge zaběhl maraton pod dvě hodiny. Oficiálním světovým rekordem ale jeho výkon nebude

Číst článek

„Těžko říct, zda je v jeho silách zaběhnout maraton pod dvě hodiny i v normálním závodě. V minulém roce se tomu přiblížil. Kdyby mu v Berlíně neodpadli vodiči už v polovině trasy, tak by měl teoreticky šanci,“ myslí si Homoláč.

Kipchoge dělá pro zlepšení možné i nemožné. „O víkendu ve Vídni měl další nový model bot, takové drobnosti mu pak mohou pomoct i během regulérního závodu,“ míní devětadvacetiletý český vytrvalec. Kipchoge ale není jediný, kdo může pomýšlet na další posun maratonských rekordů.

„Letos v Berlíně běžel obdobný čas, který zaběhl Kipchoge, i Kenenisa Bekele. To je jediný člověk na světě, se kterým by se mohli v závodě dotlačit k lepšímu času, než je aktuální světový rekord,“ říká český běžec.

Homoláč sám trénuje pravidelně v Keni, a tak dokáže posoudit, proč jsou tamní vytrvalci tak výjimeční. „Stojí za tím tvrdá práce a pobyt v nadmořské výšce. Kipchoge bydlí ve výšce 2700 metrů, takže když přijede do nadmořské výšky 200 metrů, tak se mu dýchá snadno,“ vysvětlil.

mau, has, mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme