Trestní oznámení a zákaz vstupu. Sparta odhalila fanoušky, kteří rasisticky uráželi Tchouaméniho

Fotbalová Sparta identifikovala fanoušky, kteří během úvodního utkání 3. předkola Ligy mistrů rasisticky uráželi záložníka Monaka Auréliena Tchouaméniho. Viníkům chce zakázat přístup na další zápasy v Generali Aréně, navíc na ně podá trestní oznámení. Pražský klub to uvedl v prohlášení na svém webu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Karabec ze Sparty a Aurélien Tchouaméni z Monaka

Adam Karabec ze Sparty a Aurélien Tchouaméni z Monaka | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

„Zástupci AC Sparta Praha v uplynulých dnech prošetřili rasistické jednání fanoušků při utkání, které se hrálo minulý týden v Praze. Při vyšetřování došlo k analýze nahrávek z klubového kamerového systému a dalších záznamů,“ uvedla Sparta v prohlášení.

Vrba uznal sílu Monaka a litoval Hložkovy šance. ‚Porazili jsme rasismus,‘ prohlásil trenér Kovač

Číst článek

„V důsledku toho pak bylo zahájeno vyšetřování lidí, kteří se dopustili nepřípustného chování,“ stojí v prohlášení, které Sparta adresovala Tchouaménimu a monackému klubu.

Tchouaméni otevřel skóre v 37. minutě hlavou po rohovém kopu. Při gólové oslavě pak proběhl kolem skupiny skalních příznivců Sparty, kteří francouzského záložníka tmavé pleti zasypali kelímky, část z nich směrem k němu bučela a ozvaly se i opičí skřeky.

„Tito návštěvníci stadionu byli díky bezpečnostnímu systému identifikováni a v blízké době jim bude po ukončení všech nezbytných kroků doručen zákaz vstupu na všechna utkání AC Sparta Praha. Klub zároveň podává trestní oznámení,“ uvedl český vicemistr.

Finanční trest i zavření stadionu

Incident během prvního vzájemného duelu Sparty s Monakem okamžitě rozvířil na hřišti emoce. Lavička Monaka včetně všech hráčů a trenérů se seskupila kolem hlavního rozhodčího Michaela Olivera, který následně několik minut řešil situaci s pořadateli. Domácí „kotel“ uklidňoval i kapitán Bořek Dočkal nebo někdejší sparťanský kanonýr David Lafata.

Sparta má další problémy kvůli rasismu fanoušků. UEFA s ní zahájila řízení po utkání s Monakem

Číst článek

„Všichni jsme smutní a zklamaní, že se v 21. století tohle ve světě děje. Rád bych, aby to přestalo, protože ve fotbale jsme si všichni rovni,“ řekl na pozápasové tiskové konferenci trenér Monaka Niko Kovač.

„Na hráče jsem pyšný, protože zareagovali dobře. Někteří z nich byli opravdu naštvaní, zklamaní a smutní, ale řekl jsem jim, že jsme tu od toho, abychom hráli fotbal,“ dodal.

Rasistické pokřiky se navíc ozývaly z tribun letenského stadionu i po závěrečném hvizdu. Monako přidalo ve druhé půli druhou branku a výhrou 2:0 vykročilo k postupu, odveta je na programu v úterý.

Spartě do dalších zápasů evropských pohárů hrozí vedle finančního trestu i částečné nebo úplné uzavření stadionu. Kauzou se už zabývá disciplinární komise UEFA.

Také mobilní operátor T-Mobile, generální partner Sparty pro soutěže UEFA a domácí pohár, informoval, že pozve vedení klubu na schůzku, přičemž požaduje prošetření incidentu.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme