Sparťané zakončili mistrovskou sezonu remízou s Plzní. Slávista Jurečka ovládl tabulku střelců

Fotbalisté mistrovské Sparty remizovali doma v posledním 5. kole nadstavbové skupiny o titul s Plzní 1:1 a ziskem 87 bodů v sezoně vytvořili nový rekord v historii samostatné ligy. Pražané vedli po gólu Jaroslava Zeleného, ve druhé půli vyrovnal střídající Tomáš Chorý. Letenští nenavázali na středeční vítězství 2:1 na stadionu Viktorie ve finále domácího poháru, po němž zkompletovali po 10 letech double.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťané slaví obhajobu titulu

Sparťané slaví obhajobu titulu | Foto: Michal Beránek | Zdroj: CNC / Profimedia

Pražané, kteří s předstihem obhájili titul už po minulém kole díky výhře 5:0 v Mladé Boleslavi, doma v lize v této sezoně v 18 duelech jako jediní neprohráli a s 46 body tam byli nejlepším týmem. Sparta utrpěla z posledních 22 zápasů nejvyšší soutěže jedinou porážku a 11 kol po sobě bodovala. Tabulku ovládla o dva body před Slavií. Plzeň v posledních třech ligových duelech nezvítězila.

Oběma celkům už o nic zásadního nešlo, hosté již delší dobu měli jisté třetí místo. Pozornost se vedle bodového rekordu upřela především na souboj o korunu pro krále střelců. Plzeňský Šulc, před utkáním s 18 góly nejlepší kanonýr ligy, kvůli červené kartě z pohárového finále, jehož konec poznamenalo vtrhnutí fanoušků obou klubů na hrací plochu, nenastoupil.

Jurečka nejlepším střelcem

Naopak sparťan Kuchta, jenž na něj ztrácel branku, v základní sestavě nechyběl stejně jako jeho spoluhráč Birmančevič, jemuž chyběly dvě trefy. Do čela střelecké tabulky se ale nakonec dostal s 19 góly slávista Jurečka.

První poločas nabídl řadu šancí, skóre se však změnilo až na jeho konci. V sedmé minutě Kuchta po Haraslínově přihrávce z hranice malého vápna gólmana Jedličku neprostřelil stejně jako o chvíli později Sadílek. Na opačné straně brankář Vindahl vyrazil tvrdou ránu Matěje Vydry z voleje.

Kuchta nedal penaltu

V 17. minutě Červ fauloval ve vápně Preciada a rozhodčí Všetečka nařídil pokutový kop. Kapitán Sparty a tradiční exekutor penalt Krejčí ji tentokrát přenechal Kuchtovi. Autor čtyř gólů z minulého kola však napálil břevno a podle webu CS Fotbal neproměnil ani pátý pokutový kop v ligové kariéře.

Po necelé půlhodině hry po další kombinaci Haraslína s Kuchtou vypálil slovenský křídelník na zadní tyč, ale Jedlička znovu zasáhl. Haraslín tak gólem neoslavil 28. narozeniny. Poté běžel sám na branku plzeňský Metsoko, ale Krejčí ho včas v šestnáctce zastavil, i když se situace zdála hraniční.

Domácí se prosadili v úvodní minutě nastavení první půle. Po Rynešově rohu se míč odrazil ke Krejčímu, který přiťukl Zelenému a ten se nemýlil. V ročníku nejvyšší soutěže skóroval poprvé. Sparta v ligové sezoně dala 82 branek, nejvíce ze všech celků.

Po změně stran se dlouho nic zajímavého nedělo. V 71. minutě hosté srovnali, když Caduovu přihrávku poslal střídající Chorý nechytatelně k tyči. Ročník nejvyšší soutěže zakončil s 12 góly.

Krejčího loučení

Poté vystřídal Kuchta a bylo jasné, že nejlepším kanonýrem ligové sezony se s největší pravděpodobností stejně jako vloni stane slávista Jurečka. Na definitivní potvrzení si ale bude muset počkat ještě do pátečního kvalifikačního utkání o Evropu.

V 79. minutě vystřídal za potlesku tribun vedle dalších dvou spoluhráčů i kapitán Krejčí. Možná se tak symbolicky rozloučil s Letnou, jelikož se spekuluje o jeho odchodu do zahraničí. Po skončení zápasu okamžitě vběhli na hrací plochu fanoušci, kteří si již nemohli dočkat, až sparťané převezmou trofej za obhajobu titulu.

FINÁLE FORTUNA:LIGY - 5. kolo nadstavby, skupina o titul:

Ostrava - Slovácko 6:0 (3:0), Slavia - Mladá Boleslav 4:0 (2:0), Sparta - Plzeň 1:1 (1:0).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme