Hokejová federace zavede povinnou ochranu krku, týká se to i mistrovství světa v Praze a Ostravě

Mezinárodní hokejová federace IIHF zavede povinné nošení chráničů krku na všech turnajích, které pořádá. Platit bude na mistrovství světa mužů a žen i olympijských hrách. IIHF tak zareagovala na smrtelnou nehodu Adama Johnsona, který zemřel po zásahu bruslí do krku na konci října při zápase britského poháru.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté slaví výhru nad Švýcarskem

Čeští hokejisté slaví výhru nad Švýcarskem | Foto: ČTK/AP

O stanovení nového pravidla informovala na svém webu. Dosud byla ochrana krku povinná jen na turnajích kategorií hráčů do dvaceti a osmnácti let.

Přesné datum, kdy pravidlo pro seniorské týmy oficiálně vstoupí v platnost, bude podle federace záviset na dostupnosti chráničů u dodavatelů. Zástupci IIHF nyní s výrobci jednají, aby se ujistili, že budou schopni uspokojit očekávanou zvýšenou poptávku.

Johnsonova tragická smrt se stala impulzem, aby se otázkou ochrany zdraví začali zabývat zástupci profesionálních soutěží i samotní hráči po celém světě.

Hokejová tragédie v Anglii. Po zásahu bruslí do krku zemřel devětadvacetiletý útočník Johnson

Číst článek

Britská i německá liga posléze zavedly povinnost pro všechny hokejisty nosit chránič krku s platností od začátku nového kalendářního roku, v dalších soutěžích včetně české extraligy se o problematice jedná.

V domácí extralize musí chránič krku nosit povinně hráči do 20 let. Ředitel soutěže Martin Loukota na přelomu října a listopadu kluby kontaktoval a předal jim aktuální výtah z pravidel. Zároveň hráčům doporučil, aby ochranný prvek začali používat. Udělali to například Lukáš Sedlák a Tomáš Hyka z Pardubic nebo David Kaše z Litvínova.

„O tom, zda to bude povinné, se rozhodneme po sezoně,“ řekl Loukota.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme