Mistrovství světa volejbalisty láká

Dva vrcholy mají v letošní sezoně před sebou čeští volejbalisté a oba odehrají na domácí půdě v Ostravě. Už tento víkend (22. - 24. 6.) je v severomoravské metropoli čeká kvalifikační turnaj o postup na mistrovství světa, v září (6. - 16. 9.) budou bojovat o medaili na evropském šampionátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Zdeněk Haník řeší poslední dilema - koho ze současného kádru čtrnácti reprezentantů vyřadit, protože soupiska pro světovou kvalifikaci může obsahovat pouze dvanáct jmen. "To jsou nejhorší chvíle. Na začátku je nezbytné přesvědčit osmnáct hráčů, že je potřebujete. Postupně však šesti z nich musíte oznámit, že děkujete a poslat je domů," přemítá kouč, který kádr uzavře v úterý v poslední den závěrečné přípravy.

Proniknout na mistrovství světa v příštím roce do Argentiny, to je pro české volejbalisty velká výzva. Někteří z nich už zažili atmosféru bojů o světové medaile před třemi roky v Japonsku, kde ovšem mužstvo skončilo na samém chvostu výsledkové listiny. Byla u toho i dnes největší hvězda českého volejbalu, smečař Jiří Novák. "Raději nevzpomínat," říká dnes hráč francouzského klubu Paris Volley.

Na cestě do Argentiny budou už za pár dnů stát čeští reprezentanti v Ostravě v kvalifikační skupině H postupně proti Slovinsku, Maďarsku a Ukrajině. "V Evropě už není slabých družstev," tvrdí trenér Zdeněk Haník. "Slovinsko i Maďarsko se kvalifikovali na mistrovství Evropy, na Ukrajinu už delší dobu neumíme příliš zahrát." Přímý postup na šampionát si zajistí pouze vítěz. Určitá šance zůstane i pro nejlepší ze druhých míst jednotlivých skupin, postupový klíč ale ještě nebyl určen. Nic jiného než získání letenek do Argentiny si naši volejbalisté nepřipouštějí. "Jsme tu kvůli postupu, kvůli tomu se připravujeme. Věřím, že nám pomůže i domácí prostředí," přesvědčivě prohlašuje Jiří Novák.

Právě šestadvacetiletý smečař by měl být jednou z největších opor českého celku. Má za sebou vynikající sezonu - v klubu Paris Volley vyhrál vše, co se jen dalo, tedy francouzský pohár, ligu a nádavkem i prestižní Ligu mistrů. "Dalo mi to ale pořádně zabrat. Mlel jsem z posledního, bylo to přece jen dlouhé. Naštěstí jsem se domluvil s reprezentačním trenérem Haníkem a dostal deset dnů volna, abych si před kvalifikací odpočinul," říká Jiří Novák. Jenom lenošení se však volejbalista s přezdívkou "Paťas" neoddával. "Hned po pár dnech jsem začal dělat fyzičku. Teď už jsem po fyzické stránce bez problémů, ale psychicky je to stále náročné, ne na všechno se dokážu úplně koncentrovat. Naštěstí nás nečeká dlouhodobá soutěž, ale jen tři důležité zápasy ve třech dnech, ve kterých nám půjde o moc," ví 196 centimetrů vysoký smečař, kterého českému volejbalu kdekdo závidí.

Jiří Novák už odehrál v dresu českého národního týmu 150 utkání a dovedl ho také k největšímu úspěchu našeho mužského volejbalu v posledních letech - ke čtvrtému místu na mistrovství Evropy v roce 1999 v Rakousku. Jak by vyznělo srovnání tehdejšího družstva se současným? "Skladba bude víceméně podobná, ale myslím si, že dnešní celek je silnější o dva roky zkušeností, které většina hráčů nasbírala v kvalitních zahraničních soutěžích. Ale jestli tomu tak opravdu bude, o tom se přesvědčíme až v kvalifikačních soubojích s našimi soupeři", je si vědom Jiří Novák.

Program kvalifikace o mistrovství světa 2002: 22.6. ČR - Slovinsko (16:30) 23.6. ČR - Maďarsko (17:00) 24.6. ČR - Ukrajina (14:30) Všechny zápasy sehraje naše reprezentace v ostravském Paláci kultury a sportu.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme