Švýcaři se dlouho trápili s Lotyši, nakonec ale vyhráli 3:1. Kanada rozstřílela Velkou Británii 8:0

Švýcarští obhájci stříbrných medailí z loňského mistrovství světa si připsali druhou výhru ze dvou zápasů, když porazili houževnaté Lotyše 3:1. Ve druhém utkání Kanada nedala šanci nováčkovi z Velké Británie a deklasovala jej 8:0.

Sledovali jsme online Bratislava/Košice (Aktualizováno: 22:30 12. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lotyšsko - Švýcarsko

Lotyšsko - Švýcarsko | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Úvodní třetina zápasu byla od obou mužstev spíše vyčkávací a nakonec skončila bez branek. Většinu času byly vidět vyrovnané výkony a vzájemné oťukávání. Prvních pět minut proběhlo zcela bez šancí, poté už předvedená hra trochu nabrala na tempu.

Lotyši i Švýcaři hráli ze zabezpečené obrany, i tak ale mohli diváci vidět několik šancí. Nebezpečně vypadala střela Rudolfse Balcerse z 8. minuty, jehož ale betonem vychytal brankář Leonardo Genoni. O tři minuty později měl lotyšský útočník ještě větší šanci, švýcarský brankář ale proti jeho střele z mezikruží dokázal efektně zasáhnout.

ONLINE: Lotyšsko - Švýcarsko 1:3

Číst článek

Jedinou vážnější šanci loňských stříbrných medailistů měl v čase 17:40 veterán Andres Ambühl, kterému před branku nahrál Simon Moser. Lotyšský brankář Elvis Merzlikins byl ale na svém místě a bez větších problémů zasáhl.

Ve druhé třetině pokračovala až do 34. minuty střelecká nemohoucnost obou týmů a bezbrankový stav, který ukončil až Grégory Fomann, jenž za Merzlikinse dorazil střelu Philippa Kurasheva. Švýcaři se z vedení ale neradovali příliš dlouho, o pouhých 31 vteřin později proměnil přesilovku Miks Indrašis, který si najel na levý kruh, přiťukl si s Balcersem a prostřelil Genoniho.

Do konce druhé třetiny už další gól nepadl, což nezměnila ani takřka minutu a půl trvající švýcarská přesilovka pět na tři, kterou rozdělila druhá pauza. Také třetí třetina se nesla ve znamení spálených šancí na obou stranách a dobrých zákroků Merzlikinse a Genoniho.

To přerušila až v čase 56:21 švýcarská hvězda Nico Hischier, který dorazil předchozí nepřesné pokusy Vincenta Praplana a Romana Josiho. Lotyši ještě využili Coach challenge, ovšem neúspěšně. Stejně dopadla i snaha o vyrovnání při hře bez brankáře. Prázdné lotyšské branky využil ještě Simon Moser a uzavřel na konečných 3:1.

Lotyšsko - Švýcarsko 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 35. Indrašis (Balcers, Darzinš) - 34. Hofmann (Kurashev, Martschini), 57. Hischier (Praplan, Josi), 60. Moser. Rozhodčí: Iverson (Kan.), Kaukokari (Fin.) - Hancock (USA), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 7773.

Velká Británie - Kanada 0:8

Kanaďané podle očekávání diktovali tempo hry a ve 3. minutě se dostali do vedení. Skóre otevřel pohotově dorážející Mathieu Joseph. Britové mohli následně vyrovnat, ale více práce měl i nadále brankář Ben Bowns. Podruhé jej po akci Jareda McCannona překonal Anthony Mantha.

Další tři góly přidali zámořští hráči ve druhé třetině, ve které pokračovala jejich střelecká i herní převaha. Zatímco gólman Carter Hart si za 40 minut připsal jen šest zákroků, na jeho protějšek šlo 40 střel. Potřetí jej překonal Kyle Turris, poté v přesilovce Ryan Strome a 23 sekund před druhým odchodem do kabin Dante Fabbro.

I ve třetí části nakonec Kanaďané, kteří na úvod mistrovství světa prohráli s Finskem, přidali tři góly. Po osmé inkasované brance Bowns přepustil své místo Jacksonu Whistleovi, kterého již hráči Javorových listů nepřekonali.

Velká Británie - Kanada 0:8 (0:2, 0:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 3. Joseph (Henrique, Nurse), 13. Mantha (McCann, Stecher), 23. Turris (Mantha), 28. Strome (Marchessault, Chabot), 40. Fabbro (Jost), 41. Turris (Mantha), 47. Couturier (Mantha, Chabot), 51. Mantha (Theodore, Jost). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Tufts (USA) - Goljak (Běl.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:2, navíc Lachowicz (Brit.) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 4563.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme