Zlatá bobová remíza. 'Bylo to bláznivé,' shodují se Kanaďané s Němci po na setinu stejném čase

Olympijské hry v Pchjongčchangu nabízí v řadě disciplín až neuvěřitelně vyrovnané výkony. Lyžařka Ledecká zvítězila v super-G o setinu, rychlobruslařka Erbanová stejným rozdílem prohrála boj o stříbrnou medaili, biatlonista Fourcade zase porazil soupeře o špičku boty. A dokonce úplně stejný čas měly nejrychlejší posádky mužského dvojbobu. Kanaďané Kripps a Kopacz se s Němci Friedrichem a Margisem o zlato podělí.

Pchjongčchang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadsko-německý zlatý stupínek

Kanadsko-německý zlatý stupínek | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

V cíli ledového koryta nastala hodně zvláštní situace, Kanaďané dorazili do cíle, vyskakují z bobu a radují se, jenže slaví také Němci! Na tabuli s výsledky svítí čas, který je úplně stejný v případě obou posádek, výsledným součtem časů 3 minuty, 16 sekund a 86 setin vznikla zlatá remíza.

„Samozřejmě jsem hned koukal na časomíru. Torsten Morgis mě v cíli objal a říká, jsme na tom stejně, je to remíza! Je to vážně legrace - čtyři šťastní chlapi, je to taková kolektivní radost a možná je to o to hezčí,“ usmíval se před vyhlášením kanadský pilot Justin Kripps.

Na stupně vítězů tak vyskočili čtyři bobisté, což není až tak neobvyklé, tady ale šlo o dvě různé posádky.

„Bylo to bláznivé, oni měli strašně rychlý start, navyšovali vedení o setinu, o dvě, o tři. Říkali jsme si, nevadí, budeme druzí,“ vyprávěl Němec Francesco Friedrich.

„Jenže pak se stalo něco zvláštního, kluci trochu zpomalili, a nakonec je z toho úplně stejný čas, o zlato se podělíme, je to fantastické,“ dodal spoludržitel zlaté medaile.

Boby se v ledovém korytě řítí rychlostí až 130 kilometrů v hodině, posádky navíc ve čtyřech dnech jedou čtyři jízdy.  

Hlavou kroutí i ti, kteří sledovali zlatou plichtu zpovzdálí. „Umím si to představit na republikové úrovni, protože jsem to sám zažil. Ale na olympiádě nevím, jsou tam zas nějaké emoce navíc,“ říká český reprezentant Jan Vrba.

Stejný čas v bobových soutěžích je výjimečný, přesto ho pamatují i olympijské hry. Před dvaceti lety v Naganu se jiní Kanaďané Pierre Lueders a David MacEachern dělili o zlato s Italy Güntherem Huberem a Antoniem Tartagliou.

David Nyč, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme