VIDEO: Nezvládnutý start triatlonu na olympiádě. Závodníky v Tokiu málem přejel vysílací člun

Kristian Blummenfelt získal olympijské zlato v triatlonu. Norský favorit vyhrál závod na 1,5 km plavání, 40 km jízdy na kole a 10 km běhu v Tokiu v čase 1:45:04. Stříbro vybojoval Brit Alex Yee, třetí skončil Novozélanďan Hayden Wilde. Start mužů v Odaiba Marine Parku se ovšem musel opakovat kvůli bizarní chybě organizátorů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sedmadvacetiletý Blummenfelt se však nenechal rozhodit a díky nástupu v závěru zařídil Norsku premiérovou triatlonovou olympijskou medaili. „Tohle je chvíle, o níž jsem snil spoustu let,“ řekl rodák z Bergenu, který má letos skvostnou formu. Vyhrál světové závody v Jokohamě i Lisabonu ve druhé polovině května. Na pondělní závod měl podobnou taktiku.

Proti sexualizaci sportu. Německé gymnastky v olympijské kvalifikaci vystoupily v celotělovém dresu

Číst článek

„Nemám v nohou takovou rychlost, abych bojoval s klukama až na modrém koberci, takže jsem věděl, že se musím utrhnout. Zhruba pět minut před cílem jsem za to vzal a doufal, že je zlomím. Byl to úžasný pocit, když jsem získal malý náskok. A ještě hezčí bylo vbíhat do poslední stovky metrů a vědět, že jsem vyhrál,“ dodal držitel rekordního světového času na poloviční ironmanské trati.

50 metrů navíc

Závod začal se zpožděním po opakovaném startu. Těsně u mola totiž nepochopitelně zůstal stát motorový člun vysílací společnosti, takže část triatlonistů nemohla skočit do vody. Zbytek museli pořadatelé narychlo zastavit na skútrech, protože zvukové signály triatlonisté neslyšeli.

Jedním z těch, kteří absolvovali zbytečných zhruba 50 metrů navíc, byl pozdější vítěz Blummenfelt. „Viděl jsem loď a přišlo mi to hodně zvláštní. Když jsem skočil do vody, říkal jsem si, že nás asi odvolají, takže jsem se snažil plavat uvolněně a brát to pozitivně, jako rozcvičku navíc,“ řekl Nor.

Na druhý pokus už všechno proběhlo v pořádku a plaveckou část ovládl Francouz Vincent Luis. V cyklistice zvítězil Švýcar Andrea Salvisberg, který však hned v úvodu běžecké části náskok ztratil. Vedoucí skupinka se postupně smrskla na trojici Yee, Wilde, Blummenfelt. Norský triatlonista v závěrečném okruhu oběma rivalům utekl a v cíli měl na ně náskok 11, respektive 20 sekund.

Yee navázal na své slavné krajany bratry Brownleeovy a Británie je díky nim nejúspěšnější zemí triatlonových závodů na OH, kde měly premiéru v Sydney 2000. Jan Řehula tehdy vybojoval v Austrálii bronz.

Jonathan Brownlee v pondělí doběhl pátý a nenavázal na stříbro z Ria a bronz z Londýna. Jeho starší bratr Alistar šanci bojovat o zlatý hattrick neměl. Byl totiž diskvalifikován za potápění soupeře v červnovém závodu MS v Leedsu a do týmu se nedostal.

Závod žen s Češkami Vendulou Frintovou a Petrou Kuříkovou začne v pondělí ve 23.30 SELČ.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme