Najít balanc mezi životem na hraně a nudou. Útrapy na Dakaru mi dodávají klid, přiznává Podmol

Mistr světa ve freestyle motokrosu Libor Podmol se z Dakaru vrátil se šrámem nad okem, potlučeným tělem, vyřízenýma rukama a bez druhého rychlostního stupně. „To je možná i důvod, proč se lidi vrací na Dakar – to, jak trpíš, ti dodává klid,“ přemýšlí nad tím, co mu tento extrémní závod přináší. Kde bere sílu na to pokračovat v závodu?

Host Lucie Výborné Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Freestyle motokrosař Libor Podmol

Freestyle motokrosař Libor Podmol | Foto: Agáta Faltová | Zdroj: Český rozhlas

Jakou kategorii jsi letos na Dakaru jel?
Jel jsem kategorii, která se jmenuje Original by Motul a je bez asistence. To znamená, že nám po dobu závodu nepomáhá žádný tým. K dispozici máme dvě tašky a krabici s nářadím, kdyby bylo třeba motorku opravit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příprava na Dakar je hodně náročná, navíc je třeba najít sílu na normální život, na to být otcem a manželem, popisuje Podmol

Tašky, krabici a stany, ve kterých spíme, si každé ráno sbalíme na hromádku a organizátor nám vybavení naloží a přesune na další stanoviště. Důležitým faktorem této kategorie je, že jezdci a organizátoři si mohou pomáhat.

Co se ti letos stalo?
Bylo to všechno jedno velké dobrodružství. Chtěl jsem jet opatrně, ale i tak jsem dostal první den kamenem do ruky a myslel si, že ji mám zlomenou. Naštěstí to bylo jen nateklé a krvavé. Třetí den, když už jsem chtěl jet agresivněji, jsme jeli po kamenité části závodu.

Dakar totiž nejsou jen písečné duny, jak jsem si i já původně myslel. Dráha se z 80 procent jede po kamenitých cestách nebo po lávovém poli. V jedné části s ostrými kameny mě jeden z nich nakopnul tak, že jsem spadl na bok na zem a naneštěstí mi jeden kámen roztrhl obočí. Byl jsem otřesený, brýle plné krve, nevěděl jsem, co se děje a bál jsem se, že mám rozraženou lebku.

Macík vyhrál s kamionem Rallye Dakar. Prokop vylepšil mezi automobily 5. místem české maximum

Číst článek

Funguje v takovém případě solidarita mezi závodníky? Zastavil někdo, aby ti pomohl?
Je to i přikázané, kdykoliv vidíš někoho na zemi, musíš k němu dojet, zeptat se, co se děje a případně zavolat na pomoc vrtulník. Takže si s ostatními závodníky navzájem pomáháme, jsou etapy, kde nikoho kromě dalších závodníků nepotkáme. 

Když zastavili závodníci, aby mi pomohli a já viděl jejich zděšený výraz, tak jsem si říkal, že to je vážné. Zeptal jsem se jich, jestli nemají nějakou náplast, že si to zalepím a pojedu dál, a oni mi říkali, že takhle za dvacet minut vykrvácím. Nenechali mě jet dál, zavolali mi vrtulník s pomocí. Organizátoři mě začali ošetřovat, ale já jsem byl pořád v závodním módu a popoháněl je, abych mohl jet dál. Nedali mi žádné prášky na bolest, protože pak bych už jet nemohl a pokračování mi nedoporučili, ale respektovali moje rozhodnutí. Nakonec jsem tam měl pauzu asi hodinu a pak jsem pokračoval.

‚Už jsem zpět v práci.‘ Motocyklový jezdec Podmol se po zranění a operaci vrací k závodění

Číst článek

Věříš v Boha?
Věřím v Boha nebo nějakou sílu, vesmír, úplně bych to nespecifikoval na nějakou víru. Věřím, že něco na nás dohlíží a má nad námi sílu. Myslím si, že náš život má smysl a není to jen plivnutí do prázdna. 

Pomáhá ti při závodění na Dakaru, že umíš triky na motorce?
Asi ano, třeba ježdění bez držení řídítek. Únava je v tomhle závodě obrovská, po pádu a zranění jsem spal třeba tři čtyři hodiny denně, deset hodin jsem byl na motorce a třeba pět hodin ji opravoval. Poslední etapy jsem motorku držel spíš jednou rukou než oběma. Díky freestyle motokrosu jsem si taky udělal jméno, což mi otevírá místa a srdce, do kterých bych se běžně nedostal.

Proč se vlastně do takových závodů pouštíš? Co z toho budou mít ostatní?
I když se to může zdát zvláštní, motivací jsou pro mě moje děti. Chci jim ukázat, že se věci nevzdávají, že má člověk jít za svými sny a tím třeba motivuji i ostatní.

Co se o sobě Podmol dozvěděl v letošním Dakaru? Poslechněte si celý rozhovor výše.

Lucie Výborná, zup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme