Olympiáda ve stínu invaze. Čechoslováky v Mexiku nadšeně vítali, Sověty vyháněli z autobusů

Je to přesně 50 let, co v Mexiku skončily z československého pohledu jedny z neúspěšnějších her v historii. Přitom někteří ze sportovců vůbec nevěděli, jestli na hry kvůli srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy odjedou. Volejbalistky dokonce kvůli soustředění v Rakousku ani netušily, že Československo bylo obsazeno.

Praha, Mexiko City Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na slavnostní zahájení přišlo 90 tisíc diváků

Na slavnostní zahájení přišlo 90 tisíc diváků | Foto: Sergio Rodriguez | Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

„Byli jsme na vysokohorském soustředění v Rakousku a vraceli jsme se v době, kdy k hranicím přijížděla rakouská vojska. Přijeli jsme do Lince a tam byli shromáždění rozhlasoví reportéři a divili se, proč se vracíme domů,“ vzpomíná pro Radiožurnál volejbalistka Karla Šmídová, tehdy ještě Šašková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sověti museli mít vlastní jídelny i autobusy, vzpomínají účastníci olympijských her v Mexiku

Volejbalistky se domů vrátily tak na půl. Celý tým tehdy převezli do Českých Budějovic, kde byli na soustředění muži, a tam společně čekali na to, zda nakonec československá výprava do Mexika odcestuje.

„Byli jsme asi čtyři dny zavření v Budějovicích. Jak je jejich náměstí čtyřhranné, tak na každém rohu stály čtyři tanky,“ popisuje další z volejbalistek Eva Matějková.

Výprava nakonec do Mexika odcestovala a fanoušci jí připravili na slavnostním nástupu nezapomenutelný zážitek.

„90 tisíc Mexičanů nám vytvořilo stejnou kulisu jako při přivítání Mexika. Křičeli ‚Checo, Checo, ra ra ra‘ a ukazovali vítězné véčko. Byli to, jak říkají Slováci, zimomriavky,“ vypráví jedna z hvězd tehdejšího volejbalového týmu mužů Pavel Schenk.

Fotky proti propagandě

Úplně jinak vypadalo „přivítání“ Sovětů. Mexičtí diváci je přivítali bučením, dupáním, zasypali je sombrery a vlastně vším, co měli po ruce.

Absolvovat olympiádu to byla úplná nula oproti svatbě, porovnávala po obřadu před 50 lety Věra Čáslavská

Číst článek

Nenávist vůči zástupcům okupantů nedávali najevo pouze diváci, ale i sportovci samotní -třeba v jídelně v olympijské vesnici nebo v autobusech, kterými olympionici jezdili na sportoviště.

„Seděla tam směsice lidí a když přišli dva Rusáci, lidi z celého světa začali dupat, mlátit pěstmi do oken a nedovolili řidiči odjet, dokud Rusové nevystoupili. Skončilo to tak, že jim dávali extra jídelnu a autobusy na sportoviště,“ vzpomíná Eva Matějková.

Tehdy - ještě s dívčím příjmením Široká - byla i svědkem roztržky, která skončila bitkou. To když českoslovenští sportovci ukazovali dvěma sovětským zápasníkům fotografie tanků v ulicích nebo prostříleného Národního muzea.

„Jeden kluk od nás říkal, že je to jejich dílo. Oni se ohrazovali, že mají tanky v Užhorodě a že si nenechají podruhé přejít frontu přes své území. Nevěřili nám a začali se dohadovat a prát. Musela dorazit mexická policie a roztrhnout je,“ dodává Eva Matějková. Olympijské hry v Mexiku skončily 27. října 1968, přesně před 50 lety.

Mužská volejbalová výprava vybojovala bronzové medaile, ženy dělil jediný míč od čtvrtého místa | Foto: Ondřej Driml | Zdroj: Český volejbalový svaz

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme