Absolvovat olympiádu to byla úplná nula oproti svatbě, porovnávala po obřadu před 50 lety Věra Čáslavská

Byla to velkolepá a z pohledu českého, přesněji tehdy ještě československého, sportu jedinečná svatba. Sedminásobná olympijská vítězka - gymnastka Věra Čáslavská a stříbrný olympijský medailista - běžec Josef Odložil si před padesáti lety řekli své “ano“ během her v Mexiku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vítězka v gymnastice Věra Čáslavská s dcerou Radkou v září 1969

Olympijská vítězka v gymnastice Věra Čáslavská s dcerou Radkou v září 1969 | Zdroj: ČTK

„Pan arcibiskup Miranda řekl, že Věru mají natolik rádi, že by byli schopni ji třeba ušlapat a prohlásit ji potom za svatou. Raději volím menší způsob obdivu, bez toho ušlapání,“ řekl Josef Odložil Československému rozhlasu po svatbě s Věrou Čáslavskou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Padesát let od svatby Věry Čáslavské a Josefa Odložila

S úspěšnou gymnastkou se oženil v roce 1968 na letních olympijských hrách v Mexico City. Obřad v Metropolitní katedrále a na přilehlém náměstí Zócalo sledovalo přes 100 tisíc lidí. Ti si Čáslavskou oblíbili po jejím protestu proti okupaci Československa. Během sovětské hymny při předávání medailí totiž sklopila na stupních vítězů hlavu a odvrátila tvář.

„Pro nás to byly poměrně velmi velké nervy, poněvadž poprvé, když jsme šli do chrámu, tak jsme se tam vůbec nedostali a Věra, když viděla, jaká je situace, tak řekla, že se raději tady nebude vdávat,“ popisoval Odložil. 

Čáslavská ale nakonec Odložilovi řekla v Mexico City ano. Domů do Československa se tak tehdy vracela nejen se čtyřmi zlatými a dvěma stříbrnými medailemi ale i s manželem.

„Já to potřebuji jako sůl, Pepík také, protože já jsem říkala, že absolvovat olympiádu to byla úplná nula oproti svatbě,“ těšila se po obřadu Čáslavská už jako bývalá gymnastka na svatební cestu. O rok později se jim narodila dcera Radka a v roce 1974 syn Martin.

Padesát let od letních olympijských her v Mexiku. ‚Byl to velký závod nervů‘, vzpomínala Čáslavská

Číst článek

Manželství olympioniků ale šťastné nebylo

„Když vám přeje štěstí třeba deset, dvacet, sto lidí, tak je to opravdu štěstí. Ovšem, když vám pak přeje štěstí třeba pět set lidí a více, tak se to stává někdy až neštěstím, poněvadž je toho příliš mnoho,“ konstatoval Odložil. 

Odložilova slova o neštěstí se nakonec naplnila. Manželství se kvůli rozdílnému pohledu na výchovu dětí rozpadlo. V roce 1993 pak Josef Odložil v nedožitých 55 letech po potyčce se synem zemřel.

Martin Odložil byl odsouzen k trestu odnětí svobody na čtyři roky. Osvobodila ho milost prezidenta Václava Havla, o kterou ale Čáslavská nežádala. Bývalá gymnastka trpěla v té době depresemi a léčila se i ze závislosti na lécích na spaní. Po rakovině slinivky zemřela Věra Čáslavská ve věku 74 let v srpnu 2016.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme