Jihoafričané ukončili ve čtvrtfinále senzační japonskou pouť šampionátem. Wales přešel přes Francii

Ragbisté Japonska podlehli ve čtvrtfinále domácího mistrovství světa Jihoafrické republice 26:3 a na turnaji končí. Wales otočil souboj s Francií a po výhře 20:19 se v semifinále utká právě s africkým soupeřem.

Tokio (Aktualizováno: 14:27 20. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtvrtfinálové utkání MS v ragby mezi Japonskem a Jihoafrickou republikou

Čtvrtfinálové utkání MS v ragby mezi Japonskem a Jihoafrickou republikou | Zdroj: MATTHEW CHILDS

Japonci počtvrté na turnaji inkasovali první pětku zápasu, už ve čtvrté minutě zakončil akci po levém křídle Makazole Mapimpi. Ve 20. minutě snížil z trestného kopu Ju Tamura a bodově nejchudší první poločas na šampionátu skončil vítězstvím Jihoafričanů 5:3.

Jsou schopní trénovat sedm hodin v kuse, vzpomíná bývalý ragbista Kafka na angažmá v Japonsku

Číst článek

Po změně stran už ale Springboks nedali domácímu výběru žádnou šanci a vytrvalým tlakem nutili Japonce k chybám. Obhájci bronzových medailí z minulého šampionátu nasázeli soupeři dalších 21 bodů a oplatili mu senzační porážku z mistrovství před čtyřmi lety.

„Jihoafričané sehráli perfektní utkání, byli silní v roji a ze standardních situací. Musíme jim pogratulovat k výhře. Naši fanoušci na nás můžou být hrdí, reprezentovali jsme skvěle Japonsko i celou Asii,“ řekl po utkání kapitán Japonska Michael Leitch.

Japonci prohráli na turnaji jediný zápas a vítězstvím v základní skupině a účastí ve čtvrtfinále dosáhli na své historické maximum. Jihoafričané zůstávají ve hře o třetí triumf, pohár Webba Ellise pozvedli nad hlavu už v letech 1995 a 2007.

Wales otočil dramatický duel

Francouzi vstoupili do zápasu skvěle a v deváté minutě vedli 12:0. Velšané se záhy vrátili do utkání Wainwrightovou premiérovou pětkou v národním týmu, ale poločasový náskok 19:10 zajistil francouzskému týmu Virimi Vakatawa.

Anglie bude hrát po 12 letech semifinále ragbyového mistrovství světa, střetne se s Novým Zélandem

Číst článek

„Odehráli jsme skvělý první poločas, kdybychom tak pokračovali i po přestávce, tak jsme postoupili. Jsem hrdý na svůj tým, ale je těžké končit na turnaji tímto způsobem,“ řekl po utkání kapitán Francouzů Guilhem Guirado.

Poprvé v historii byla v utkání play-off během úvodní čtvrthodiny k vidění tři položení. Po změně stran zápas výrazně ovlivnila červená karta pro autora první pětky zápasu Sebastiena Vahaamahinu, který v souboji udeřil loktem do obličeje Aarona Wainwrighta.

Velšané více než půlhodinovou přesilovku přetavili v obrat v 74. minutě, kdy položil střídající Ross Moriarty. Dan Biggar se z následné konverze nemýlil a potvrdil svou stoprocentní bilanci v utkání.

OBRAZEM: Zrušené zápasy i domácí radost. Ragbyový šampionát má za sebou základní skupiny

Číst článek

„Stejně jako proti Fidži jsme začali hodně vlažně, ale ukázali jsme charakter a také nám samozřejmě pomohla červená karta. Snažili jsme se početní převahu využít, vytvářet na soupeře tlak a vytvářet si šance na skórování, což se nám nakonec podařilo,“ uvedl kapitán vítězů Alun Wyn Jones. „Lepší tým dnes prohrál,“ doplnil trenér Velšanů Warren Gatland.

Francie končí ve stejné fázi turnaje jako na šampionátu před čtyřmi lety. Wales si zahraje o medaile po osmi letech, v roce 2011 prohrál v semifinále právě s Francií a následně obsadil čtvrté místo.

Mistrovství světa v ragby v Japonsku - čtvrtfinále:
Wales - Francie 20:19 (10:19),
Japonsko - JAR 3:26 (3:5).

V semifinále se utkají dvojice Nový Zéland - Anglie a Jihoafrická republika - Wales.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme