Pilot Staněk se bez otcovy podpory neobejde, přesto chce bojovat o vysněnou formuli 1

Je tu zahajovací týden nové sezony formule 1 a to znamená, že v Bahrajnu odstartuje také nižší kategorie formule 2. Druhá sezona v tomto seriálu čeká pilota z Valašského Meziříčí Romana Staňka. Reálně přitom hrozilo, že dvacetiletý závodník do tohoto ročníku nezasáhne a ukončí kariéru.

Valašské Meziříčí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Staněk po vítězné kvalifikaci

Roman Staněk | Zdroj: Twitter

Kariéru automobilového závodníka Romana Staňka dlouhodobě financuje jeho otec, který ale na konci loňské sezona synovi sdělil, že přívod peněz omezí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co plánuje pilot formule Roman Staněk před následující sezonou

Staněk tak hledal jiné možnosti financování a nakonec mohl v lednu při setkání s fanoušky oznámit, že bude pokračovat i v další sezoně.

„Do formule 1 je cesta samozřejmě složitá. Je drahá, je politická. Tím, že jsem z České republiky, tak není lehké sehnat finance ani na formuli 2. Mám obrovské štěstí, že se mi podařilo sehnat partnery, ale kdyby mě nefinancovaly firmy mého otce, tak tady nesedím a neříkám, že pojedu formuli 2, takže mám obrovské štěstí,“ připustil dvacetiletý jezdec, že bez otcovy podpory se nakonec neobejde. Dlouhodobým Staňkovým cílem je dostat se jako druhý Čech do formule 1.

Aby na to mohl pomýšlet a získat potřebnou licenci, musí v této sezoně podávat výrazně lepší výkony než loni, kdy ve formuli 2 obsadil celkově 18. místo a v závodě dojel nejlépe pátý.

„Plán je takový, abych byl konzistentní ve formuli 2, dojíždět na pódiu a na konci roku se podívat na tabulku a být na prvních třech místech. Tím by se mi otevřela brána do formule 1 a měl bych licenci,“ plánuje Staněk.

Český jezdec Staněk bude i letos ve Formuli 2. Domluvil se na spolupráci s italským týmem Trident

Číst článek

Místo bude mít rodák z Valašského Meziříčí i dál ve stáji Trident, která už dopředu avizovala, že pokud Staněk sežene peníze, pozici v týmu má jistou. Takto to zdůvodnil italský manažer stáje Giacomo Ricci.

„Roman je velmi dobrý řidič, talentovaný a rychlý. Někdy chvíli trvá, než do sebe vše zapadne, ale rychlost v sobě rozhodně má. Jsem si jistý, že budeme bojovat o čelní místa,“ prozradil jeho šéf Ricci.

Staněk za sebou už má testy v Bahrajnu, kde tento týden odstartuje sezona. Mezi nejlepší ale nepatřil, a tak je možné ve videu zveřejněném na internetu vidět třeba to, jak pozdě v noci sedí v garáži a dumá nad tím, jak vylepšit auto, které nefunguje podle jeho představ.

Jak se nakonec podaří vyladit auto Romana Staňka, bude jasnější po tomto víkendu. Program formule 2 odstartuje ve čtvrtek tréninky, závod je na řadě v sobotu.

David Nekvinda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme