Vítězství po 26 letech. České volejbalistky porazily na mistrovství Evropy Německo

České volejbalistky na mistrovství Evropy podruhé zvítězily. Ve skupině C v Düsseldorfu otočily po dvou prohraných setech utkání s domácím Německem. V tie-breaku odvrátily dva mečboly a bezmála dvouapůlhodinový zápas vyhrály 3:2. Ve čtvrtek zakončí základní část šampionátu duelem o postup proti Švédsku.

Düsseldorf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České volejbalistky zahájily turnaj nečekanou porážkou s Ázerbájdžánem, poté udržely naději na postup výhrou nad Řeckem a v pondělí podlehly favorizovanému Turecku

České volejbalistky zahájily turnaj nečekanou porážkou s Ázerbájdžánem, poté udržely naději na postup výhrou nad Řeckem a v pondělí podlehly favorizovanému Turecku | Foto: xBEAUTIFULxSPORTS/Meurerx | Zdroj: Reuters

Do osmifinále projdou z šestičlenné skupiny čtyři celky, Češky jsou zatím s dvěma výhrami a pěti body čtvrté. Zápasu kralovala autorka 24 bodů Gabriela Orvošová. Vzájemný duel na mistrovství Evropy skončil českým vítězstvím naposledy v roce 1997 v Brně.

Svěřenkyně trenéra Jannise Athanasopulose zahájily turnaj nečekanou porážkou s Ázerbájdžánem, poté udržely naději na postup výhrou nad Řeckem a v pondělí podlehly favorizovanému Turecku, jemuž vzaly jako první tým na turnaji set. Situaci ve skupině posléze zamotala nečekaná německá prohra se Švédskem.

Čeká nás těžká skupina, ale porveme se o postup, říká před šampionátem kouč volejbalistek Athanasopulos

Číst článek

Úvodní set rozhodla větší úspěšnost domácích hráček v útoku. Češky sice smazaly čtyřbodovou ztrátu a vyrovnaly na 20:20, ale další čtyři míče získalo Německo a po zaváhání při esu Magdaleny Jehlářové přece jen proměnilo třetí setbol.

Také vítěze druhé sady určila až koncovka. Soupeř, kterého české volejbalistky dlouhá léta neporazily, do ní vstoupil ještě se ztrátou 19:21, otočil však na 24:22 a při druhém setbolu ubránil útok Ely Koulisiani, která mohla vyrovnat.

Za stavu 8:12 ve třetím setu to už s českými vyhlídkami vypadalo bledě, Athanasopulosův výběr ale vrátila do hry šestibodová šňůra. Za stavu 24:24 pak zařídila setbol odvážnou ulívkou nahrávačka Kateřina Valková a Orvošová ho blokem proměnila.

Také koncovka čtvrté sady vyzněla pro český tým, který pak v úvodu tie-breaku zaskočil soupeřky další čtyřbodovou sérií. Trenér Vital Heynen vyburcoval domácí hráčky k vyrovnání, dva mečboly však Orvošová a Havelková odvrátily a po německé chybě v útoku propukla v hale česká radost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme