Čeští tenisté si v Davis Cupu poradili také s Koreou a čtvrfinále mají na dosah

Čeští tenisté porazili ve finálovém turnaji Davisova poháru Jižní Koreu a s největší pravděpodobností si zajistili postup do čtvrtfinále. Rozhodující druhý bod vybojoval Jiří Lehečka, který porazil Kwona Sun-u 6:1, 7:5. Tým kapitána Jaroslava Navrátila navázal na středeční triumf nad Španělskem (3:0) a obsadí nejspíš jedno ze dvou postupových míst ve skupině C.

Valencie (Španělsko) (Aktualizováno: 19:57 14. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Macháč

Tomáš Macháč | Zdroj: Profimedia

Tenisté mohou postoupit v novém formátu Davisova poháru do vyřazovací části poprvé. Před dvěma lety nestačili ve skupině na Velkou Británii a Francii. Definitivní jistotu mohou získat už po pátečním duelu Srbska se Španělskem.

Domácí Španělé, kteří by pro zachování naděje museli zvítězit 3:0, se musejí obejít bez hlavní hvězdy Carlose Alcaraze, Srbům již naopak pomůže světová jednička Novak Djokovič. Vyřazovací fáze se hraje od 21. do 26. listopadu v Málaze.

Stodevatenáctý hráč světa Macháč vstupoval do utkání proti Hong Song-čchanovi v pozici favorita, v prvním setu se mu ale nedařilo prolomit soupeřův servis. Macháč nevyužil pět brejkbolů a utkání dospělo do zkrácené hry. V ní sice český tenista ztrácel 0:2, vývoj ale otočil a ve vyrovnané koncovce proměnil čtvrtý setbol na 10:8.

„První set byl velice náročný. Nemohl jsem soupeře brejknout a ani on mě. Od druhého setu jsem měl šance, které jsem nevyužil. Soupeř měl pak jedinou příležitost na mém servisu. Zahrál jsem ho opatrněji a on toho využil,“ řekl Macháč České televizi.

„Zahrál jsem bohužel takticky blbě. Na třetí set jsem v sobě našel strašnou sílu. Začal jsem se soustředit na to, co mám hrát, abych ho porazil, a to se mi povedlo,“ doplnil Macháč.

Šestadvacetiletý Hong Song-čchan ale zápas nevzdal. Ve druhém setu odvrátil za stavu 2:2 další brejkbol a krátce nato získal game při Macháčově servisu. Za stavu 5:4 nedovolil českému tenistovi proměnit ani sedmý brejkbol a po třetím setbolu vývoj srovnal.

Macháč v úvodu třetí sady získal vytoužený brejk a Korejec si za stavu 0:3 vyžádal pauzu na ošetření. Přestože se ještě Hong Song-čchan snažil do utkání vrátit, český tenista mu už nenabídl jediný brejkbol a v závěru prolomil soupeřovo podání ještě jednou. Celkem si Macháč pomohl deseti esy a zahrál 42 vítězných míčů. V Davis Cupu vyhrál šestý ze sedmi singlových zápasů.

Světová třicítka Lehečka měl do duelu s Kwonem Sun-u suverénní vstup. Po dvou brejcích vedl brzy 5:1 a za 24 minut využil první setbol. Korejská jednička se ve druhém setu zlepšila a otočila nepříznivý vývoj ze stavu 3:4 na 5:4, Lehečka ale v jedenácté hře "brejkl" soupeře ještě jednou a ukončil duel prvním využitým mečbolem. Čtvrtfinalista letošního Australian Open vyhrál v Davis Cupu šestou dvouhru za sebou.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme