Archiv | zprávy ze dne 26. listopadu 2000

|Zprávy ze světa

Skončila konference česko-německého diskusního fóra

V německém Hamburku skončila výroční konference česko-německého diskusního fóra. Letos se zabývala hlavně evropskou bezpečností jako společným zájmem obou sousedních států. Byly schváleny další projekty Fondu budoucnosti. Mezi referáty politických a vojenských činitelů ale nezbylo příliš času na vlastní diskuse účastníků.

|Zprávy ze světa

EU a Jugoslávie podepsaly dohodu o spolupráci

Dokument, o jehož uzavření informuje bělehradský tisk, je považován za historický krok při posilování vzájemných styků po říjnových demokratických změnách v tomto balkánském státu. Podle Romana Prodiho jde o rámcovou dohodu, po níž budou následovat další kroky k institucionalizaci vzájemných vztahů. Vojislav Koštunica opakovaně zdůraznil, že se Jugoslávie chce začlenit do EU.

|Zprávy z domova

ČSSD jedná o odpovědnosti za volební neúspěch

Předsednictvo ČSSD dnes hodnotí výsledky podzimních voleb. V souvislosti s propadem sociálních demokratů jak v krajských, tak senátních volbách by mělo širší vedení Lidového domu zahájit i vnitrostranickou diskusi o novém předsedovi strany. Podle místopředsedy ČSSD Vladimíra Špidly ovšem Zemanův odchod z čela strany nebude znamenat odchod z funkce předsedy vlády.

|Sport

České basketbalistky jsou ve finále Mistrovství Evropy

České basketbalistky si definitivně zajistily postup do finálového turnaje Mistrovství Evropy. Dvanáct týmů se v něm utká příští rok v září ve Francii. Cenného postupu dosáhly české reprezentantky v Brně porážkou týmu Lotyšska. Konečné skóre bylo jednoznačné - 71:44.

|Sport

Krasojezdec Křivánek bronzový na mistrovství světa

Na mistrovství světa v sálové cyklistice, které se konalo v německém Böblingenu, vybojoval český krasojezdec Milan Křivánek zcela nečekaně třetí místo v krasojízdě. V turnaji v kolové obsadili čeští reprezentanti Petr Skoták a Pavel Šmíd čtvrté místo. Křivánek zajel svou jízdu téměř bez chyby, pouze jednou mezi cviky došlápl na zem. V krasojízdě mužů naposledy vybojoval medaili na MS Stanislav Krištůfek v roce 1971.

|Ekonomika

Letos prudce vzrostl vývoz české elektřiny

Bilance zahraničního obchodu České republiky s elektřinou v prvních deseti měsících roku skončila přebytkem 8076 GWh. Za stejné období loňského roku činil čistý vývoz elektřiny z ČR 1778 GWh. Zatímco totiž dovoz meziročně stoupl o 20 procent na 1873 GWh, vývoz vzrostl na 9948 GWh - tedy o celých 198 procent. Z hlediska financí vzrostl meziročně desetiměsíční přebytek obchodu s elektřinou o 280 procent, to jest na 4,27 miliardy korun.

|Ekonomika

Ztráta Českých drah se oproti loňsku výrazně zvýší

České dráhy známily, že očekávají v letošním roce ztrátu 4,8 miliardy korun. Je to zhruba o jednu miliardu korun více než v roce 1999. Objevily se však informace o tom, že ztráta bude vzhledem dosavadním výsledkům hospodaření zřejmě nižší. Podnik totiž hospodaří lépe než plánoval. Důvodem narůstající ztráty je především fakt, že stát drahám plně nehradí ztrátu z osobní dopravy.

|Zprávy z domova

Dnešní odpoledne bude pošmourné

Odpoledne bude zataženo, na východě území zpočátku déšť, v Čechách postupně oblačno s ojedinělými přeháňkami. Na horách budou srážky sněhové nebo alespoň smíšené. Nejvyšší teploty 5 až 9 stupňů Celsia, na horách kolem dvou. Mírný jihozápadní, postupně až západní vítr 5 až 20 kilometrů za hodinu. Tlaková tendence: slabý až mírný vzestup.

|Zprávy ze světa

Izrael poslal Radě bezpečnosti stížnost na Libanon

Izrael dnes zaslal Radě bezpečnosti OSN stížnost na libanonskou vládu kvůli protiizraelským akcím islámské organizace Hizballáh v jižním Libanonu. Dokument byl zaslán do New Yorku poté, co dnes ráno vedle projíždějícího automobilu s izraelskou vojenskou hlídkou poblíž izraelsko-libanonských hranic explodovala nastražená nálož. Jeden Izraelec byl přitom zabit a několik dalších raněno.

|Zprávy z domova

Rozhovory s EU snad přece jen pokročí ještě letos

Podle Pavla Teličky, státního tajemníka českého ministerstva zahraničí a šéfvyjednávače při českých rozhovorech o vstupu do unie, je projednání kapitoly o životním prostředí v orgánech Evropské unie uskutečnitelné ještě do konce letošního roku. Německá delegace totiž předložila formulaci, kterou by mohly podpořit všechny státy evropské patnáctky včetně Rakouska, které dosud jednání kvůli Temelínu blokovalo.

|Zprávy z domova

Orlickými horami se šíří vzteklina

83 starostů obcí z okresu Rychnov nad Kněžnou se dohodlo na schůzce, kde budou dohodnuta zvláštní opatření proti dalšímu šíření vztekliny v horských a podhorských oblastech Orlických hor. Na Rychnovsku bylo zaznamenáno již přes pět desítek případů vztekliny, která se vyskytla ve 25 ohniscích. Mezi nemocnými zvířaty převládají lišky, v minulých týdnech se však nákaza objevila také u několika jezevců, dvou ovcí, telete a březí jalovice.

|Zprávy ze světa

Izraelští zástupci se tajně sešli s Arafatem

Izraelský ministr Amnon Lipkin-Šahak a bývalý šéf izraelské tajné služby Ami Ajalon se večer tajně sešli s palestinským předákem Jásirem Arafatem. Informaci potvrdil Arafatův mluvčí. Izraelské zdroje sdělily, že Lipkin-Šahak a Ajalon s Arafatem hovořili z pověření premiéra Ehuda Baraka. Agenruře Reuters přitom nejmenovaný vysoký palestinský činitel předtím zprávu o Arafatově tajném jednání rozhodně popřel.

|Zprávy ze světa

Miloševič bude i nadále v čele své strany

Socialistická strana Srbska znovu zvolila do svého čela bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Při volbách na mimořádném sjezdu strany získal podle neoficiálních zdrojů hlasy 2047 delegátů, což je zhruba 86,5 procenta z celkového počtu 2368 účastníků zasedání. Slobodan Miloševič založil Socialistickou stranu Srbska v roce 1990 a od té doby ji nepřetržitě vede.

|Zprávy ze světa

Ázerbájdžánským Baku otřáslo zemětřesení

Baku - hlavní město Ázerbajdžánu - postihlo silné zemětřesení o síle 6,1 stupně Richterovy škály. Z domů padala omítka a lidé vybíhali v panice na ulici. V několika čtvrtích nejde elektřina, většina telefonů nefunguje, ulice jsou pokryty rozbitým sklem. Zemětřesení způsobilo několik požárů a smrt nejméně patnácti osob.

|Zprávy ze světa

Gore díky přepočítávání stahuje Bushův náskok

Ruční přepočítávání hlasů, které se uskutečnilo ve volebních obvodech West Palm Beach a Broward, pomohlo Goreovi snížit Bushův náskok. Podle některých údajů na 408 hlasů, podle jiných na 361. Výsledky přepočítávání měly být známy do 23. hodiny našeho času. Volební komise floridského obvodu West Palm Beach však požádala úřady tohoto amerického státu, aby jí prodloužily lhůtu pro odevzdání definitivních výsledků prezidentských voleb až do pondělního rána.

|Zprávy z domova

ČSSD nezareaguje na volební neúspěch žádnými změnami

Předsednictvo ČSSD je proti zrušení opoziční smlouvy s ODS a proti odchodu sociální demokracie do opozice. Šéf ČSSD Miloš Zeman novinářům řekl, že na dnešním zasedání, které analyzovalo volební neúspěch strany, tento názor „jednoznačně převládl“. Místopředseda sociální demokracie Petr Lachnit pak uvedl, že členové předsednictva podpořili Zemanovo setrvání ve funkci premiéra i ve funkci předsedy strany.

|Zprávy z domova

Skončila konference o zastoupení menšin v médiích

Z dvoudenní mezinárodní konference Etnika v médiích a reklamě vzešel požadavek, aby při Radě pro rozhlasové a televizní vysílání vznikl poradní sbor ze zástupců menšin žijících v České republice. Sbor by měl radě pomoci s návrhy legislativních pravidel ohledně přístupu menšin do veřejnoprávních médií. Měly by totiž být přesněji definovány podmínky a možnosti prezentace menšin v Českém rozhlase a České televizi.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru