Archiv | zprávy ze dne 26. listopadu 2016

| ČTK |Hudba

Absolutním Českým slavíkem je Karel Gott. Mezi zpěvačkami už po devatenácté zvítězila Lucie Bílá

Karel Gott se stal absolutním Českým slavíkem. Už po jednačtyřicáté navíc získal i hlavní cenu mezi zpěváky. Ocenění za něj ale kvůli jeho zdravotním komplikacích převzala dcera Charlotte Ella. V kategorii zpěvaček už po devatenácté zvítězila Lucie Bílá. Zopakovala tak loňské vítězství. Cenu za nejlepší kapelu si odnáší Kabát, který zvítězil už po jedenácté.

| ČTK |Ostatní sporty

Kanoistou roku na divoké vodě je opět Prskavec

Bronzový olympijský medailista z Ria Jiří Prskavec vyhrál 16. ročník ankety Kanoista roku na divoké vodě a obhájil loňské vítězství. Třiadvacetiletý kajakář dostal v hlasování funkcionářů, trenérů, závodníků a novinářů 261 bodů a jasně předčil Martinu Satkovou (80) a Vavřince Hradilka (60), čtyřnásobného vítěze ankety.Prskavec

| ČTK |Zprávy ze světa

Tým Clintonové podpořil přepočet volebních hlasů. Podle Trumpa je to podraz

Volební tým neúspěšné prezidentské kandidátky Demokratické strany Hillary Clintonové podpořil žádost kandidátky Strany Zelených Jill Steinové o ruční přepočítání hlasů odevzdaných v nedávných prezidentských volbách ve státě Wisconsin. Informoval o tom právní poradce kampaně Clintonové Marc Elias. Vítěz amerických voleb a budoucí prezident USA Donald Trump označil žádost za podraz.

|Jakub Marek, Nikola Šrámková |Ostatní sporty

Přesná muška a šikovné ruce. Cílem Kanjamu však není jen trefa do koše, ale také zábava

Aktivní sport nemusí být jen pot, dřina a tvrdý boj o vítězství. Kanjam je hra s létajícím talířem, která má počátky v 80. letech 20. století ve Spojených státech amerických a jejím hlavním cílem je zábava. Kdo by ale přeci jen chtěl porovnávat své dovednosti s nejlepšími, může se dostat i na mistrovství světa v tomto netradičním sportu.

| ČTK, Filip Titlbach |Zprávy z domova

Tisíce lidí v Praze se přišly podívat na vánoční strom. Kvůli zájmu se rozsvěcí čtyřikrát

Zaplněné Staroměstské náměstí v centru Prahy přihlíželo slavnostnímu rozsvícení 22 metrů vysokého vánočního stromu. Strom bude opakovaně rozsvěcován ještě v 18:30, 19:30 a 20:30. Na náměstí zároveň začaly tradiční vánoční trhy, které lákají na novou výzdobu z přírodních materiálů a nové prodejní stánky s českým zbožím. Konat se tu budou i dílničky pro děti, připraveno je pro ně i promítání pohádek, večery vyplní kulturní program.

| ČTK |Ekonomika

Pivovary chystají vánoční speciály. V nabídce se objeví i lahev s obrazem od Karla Gotta

Pivovary nabízejí v předvánočním čase kromě tradičních také speciální druhy piv s vyšším obsahem alkoholu. Pivovar Chotěboř sází v tomto období na speciální pivo několik let, letos uvařil 80 hektolitrů karamelového speciálu už v září a stáčet ho bude příští týden. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod připravil nový druh vánočního piva a humpolecký Rodinný pivovar Bernard rozšířil nabídku o limitovanou edici lahví zdobených obrazem od Karla Gotta.

|Nikola Šrámková |Fotbal

Karviná porazila Bohemians 3:0. Přerušené utkání zvládla lépe Slavia

Karviná na domácím stadionu zvítězila 3:0 v duelu s Bohemians. Domácí jsou tak po 15. kole fotbalové ligy na sedmé příčce a zelenobílí spadli na osmou pozici. Souboj posledních dvou celků tabulky Příbrami a Jihlavy skončil bezbrankovou remízou. Fotbalisté Slavie porazili Mladou Boleslav 2:1 a posunuli se tak i díky ztrátě Zlína na druhou pozici.

| ČTK |Zprávy z domova

Na bílé Vánoce to zatím nevypadá. V prosinci zasněží, ale spíše bude pršet

Průměrné denní teploty se příští čtyři týdny od konce listopadu do Vánoc udrží těsně nad nulou. V noci ale bude mrznout. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Objem srážek bude zřejmě průměrný. Více jich spadne příštích 14 dní, s týdenním průměrem kolem deseti milimetrů.

| ČTK |Ostatní sporty

Portyk zahájil SP sdruženářů 18. místem, vyhrál Rydzek. Sprint ovládli Golberg a Nilssonová

Německý sdruženář Johannes Rydzek suverénně vyhrál úvodní závod Světového poháru v severské kombinaci. Druhý muž skokanské části porazil v běhu o více než půl minuty krajana Erica Frenzela, čtyřnásobného vítěze celkového hodnocení SP. Nejlepší z Čechů Tomáš Portyk obsadil ve finském středisku Ruka 18. místo. Úvodní závod SP v běhu na lyžích ovládli Nor Paal Golberg a Švédka Stina Nilssonová.

| ČTK |Ostatní sporty

Hamilton vybojoval pole position v Abú Zabí před Rosbergem

Do závěrečné Velké ceny letošního mistrovství světa formule 1 odstartuje v Abú Zabí z pole position britský pilot Lewis Hamilton. Úřadující šampion porazil v dnešní kvalifikaci o tři desetiny sekundy německého týmového kolegu z Mercedesu a lídra seriálu Nica Rosberga, jemuž by druhé místo v nedělní Grand Prix stačilo k premiérovému zisku mistrovského titulu.

| ČTK |Zprávy z domova

Svatý grál českých filatelistů vydražen. Kupec dal za nejvzácnější známku 1,7 milionu korun

Známka hledaná generacemi českých filatelistů byla v sobotu při aukci v Praze vydražena za více než 1,7 milionu korun s aukční přirážkou. Známka s vyznačenou hodnotou "50/50h Doplatit" vyšla v roce 1927 omylem. Podle filatelistů je to nejvzácnější československá známka, která je také jediným českým zástupcem mezi raritami uznávanými ve světě.

|Petra Holinková |Zprávy z domova

Hovado Vašek a ukradené Masarykovo 'M'. Projděte si, kdo měl potíže kvůli hanobení prezidenta

Skupina poslanců kolem komunisty Zdeňka Ondráčka navrhuje trestat hanobení prezidenta republiky a předejít tak excesům. Takové opatření však v naší historii není novinkou. Zákon chránil i Zemanovy předchůdce. A zatímco Masaryk a Havel trestní stíhání svých kritiků zastavovali, totalitní komunistická moc zákon zneužívala k potírání názorové opozice.

|Jan Suchan, Radek Šamša |Fotbal

Jarolímovo volno: sledování hráčů, příprava individuálních doporučení i mimořádný lednový sraz

Leckomu by to se začínajícím adventem přišlo vhod. Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím z toho ale příliš nadšený není. Teď je v podstatě bez práce, protože další soutěžní zápas hrají Češi až na konci března. Na druhou stranu hodlá sledovat své svěřence i potenciální nováčky pro národní tým ve zbývajících ligových střetnutích a plánuje i zahraniční cesty.

| ČTK |Zprávy ze světa

Protesty proti jihokorejské prezidentce neutuchají. V Soulu se sešlo až 800 tisíc lidí

Více než milion lidí se podle organizátorů zapojilo do sobotních protestů v Jižní Koreji proti prezidentce Pak Kun-hje. Až 800 tisíc lidí se sešlo v hlavním městě Soulu a přibližně půl milionu lidí vyšlo do ulic v dalších částech země, uvedla BBC. Protesty trvají již pátý víkend. V ulicích metropole policie rozmístila 25 tisíc příslušníků bezpečnostních sil a uzavřela přístupové cesty k sídlu hlavy státu - Modrému domu, informovala agentura AFP.

| ČTK |Zprávy ze světa

Obama nabídl kubánskému lidu pomocnou ruku. Castra podle něj bude soudit historie

První reakce na úmrtí bývalého kubánského vůdce Fidela Castra, který zemřel v noci na sobotu ve věku 90 let, začaly od ranních hodin přicházet od světových politiků. Mezi prvními, kdo se ke Castrovu úmrtí vyjádřili, byl levicový venezuelský prezident Nicolás Maduro, indický premiér Naréndra Módí či francouzský prezident Francois Hollande. Poctu zesnulému vzdal i bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov nebo ruský prezident Putin. Americký prezident Barack Obama nabídl po smrti kubánského vůdce Fidela Castra kubánskému lidu přátelskou ruku. Castra prý bude soudit až historie.

|David Nyč, Radek Šamša |Hokej

Zelňačkové období v Liberci pokračuje. Pokoří Bílí Tygři loňskou čtrnáctizápasovou sérii vítězství?

Po několika minutách utkání 24. kola hokejové extraligy se zdálo, že by se mohla úspěšná série Liberce zastavit na čísle 11. Brno rychle vedlo nad obhájci titulu 3:0, jenže Severočeši zápas otočili, zvítězili 4:3 v prodloužení a připsali si dvanáctou výhru v řadě. Mohli proto pokračovat v rituálu, který je součástí téhle série – po každém triumfu si hokejisté pochutnají na zelňačce.

| ČTK |Zprávy ze světa

Ruské firmy maskují novoroční večírky za vlastenecké semináře. Bojí se Putina

Ruský parlament se rozhodl úplně zrušit svou tradiční veselici před Novým rokem, aby oslavující zákonodárci nedráždili strádající spoluobčany. Ruské státní firmy se naopak novoročních večírků nezříkají, ale maskují je jako konference, semináře či vlastenecké koncerty s hráči na balalajku. Podle tisku vše souvisí s tím, že hýření za státní peníze odsoudil prezident Vladimir Putin. Přesto se v oblasti podnikové zábavy stále točí milionové sumy.

|Příroda

Slavná washingtonská panda je po operaci střeva. Prognózy jsou příznivé

Panda velká, hvězda washingtonské zoologické zahrady, se zotavuje po naléhavé operaci, při které ji chirurgové ze střev odstranili "zátku" v podobě nestráveného bambusu o velikosti citronu. Podle představitelů zoo je pacient - roční pandí mládě Bei Bei - ve stabilizovaném stavu a prognóza je velmi dobrá, uvedla dnes zpravodajská stanice BBC.

| ČTK |Zprávy ze světa

V Havaně kvůli smrti Fidela Castra truchlí. V Miami Kubánci slaví a odpalují rachejtle

Ve věku 90 let zemřel v noci na sobotu SEČ bývalý kubánský vůdce Fidel Castro. A zatímco obyvatelé kubánského hlavního města na zprávu o smrti Fidela Castra reagují se smutkem, v americkém Miami - domově početné kubánské exulantské komunity - začal dav mávající kubánskými vlajkami tančit, jásat a bušit do pánví a kastrolů, napsala agentura Reuters.

|Jakub Knoll |Ostatní sporty

Satoranský: Co je na NBA výjimečné? Že si v každém zápase zahrajete proti nějaké velké hvězdě

Český basketbalista Tomáš Satoranský má za sebou prvních 14 zápasů v zámořské NBA. Úvod sezony jeho týmu příliš nevyšel, nicméně v posledních dvou zápasech oslavil výhru, takže se zdá, že se washingtonský celek zvedá. Krátce před pátečním vítězným zápasem v Orlandu poskytl jediný český zástupce v nejprestižnější basketbalové lize světa rozhovor Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

| ČTK |Hokej

Mrázek nahradil zraněného Howarda a vychytal Detroitu výhru, Pastrňák se znovu trefil

Po deseti dnech se postavil do brankoviště Detroitu Petr Mrázek. Český gólman nahradil v pátečním utkání NHL na ledě New Jersey ve 12. minutě za stavu 2:1 zraněného Jimmy Howarda a dovedl tým k výhře 5:4 v prodloužení. Ostravského rodáka jednou překonal Pavel Zacha. Podruhé za sebou skóroval David Pastrňák, ale byl jediným střelcem Bostonu, který podlehl doma Calgary 1:2.

|Jakub Lucký |Ekonomika

Stávka Lufthansy končí. Aerolinka kvůli ní v sobotu zrušila 137 letů.

Do čtvrtého a posledního dne vstoupila v sobotu stávka pilotů německé letecké společnosti Lufthansa. Zrušeno je 137 převážně dálkových letů, což se dotkne kolem 30.000 cestujících. Společnost upozornila, že navzdory avizovanému konci stávky možná bude muset zrušit i některé nedělní spoje. Navíc není vyloučené, že v předvánočním čase se bude stávkovat znovu, protože piloti a vedení firmy zatím nenašli shodu ohledně zvýšení platů.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru