Archiv | zprávy ze dne 26. října 2000

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Kypr zablokoval Miloševičova bankovní konta

Kyperská vláda zablokovala bankovní konta spojená s režimem bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Učinila tak na žádost hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Carly del Ponteové.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Sebevražedný atentát v Gaze

Lehké zranění izraelského vojáka způsobil dnes výbuch nálože upevněné na těle sebevražedného atentátníka v pásmu Gazy. Útočník však při explozi zahynul. K útoku se přihlásila extremistická palestinská organizace Islámský džihád. Ta také uvedla, že bude pokračovat v sebevražedných operacích.

|Zprávy z domova

Senát vrátil zákon o finanční kontrole veřejné správy

Senát dnes zamítl vládní návrh zákona, který upravuje práva a povinnosti k zajištění finanční kontroly ve veřejné správě České republiky. Senát dospěl k názoru, že ustanovení normy jsou nejasná, vágní a zneužitelná. Předlohu musí znovu posoudit Poslanecká sněmovna; ta ale může rozhodnutí senátorů přehlasovat.

|Zprávy ze světa

Demonstrace v Pobřeží slonoviny mají nový obsah

Stoupenci bývalého premiéra Pobřeží slonoviny Alassaneho Ouattary, kteří považují nedělní prezidentské volby za neprávoplatné, dnes od ranních hodin demonstrují v několika čtvrtích ekonomické metropole Abidžanu a požadují uspořádání nových voleb. Ouattara nesměl ve volbách kandidovat kvůli svému údajně nejasnému původu a protože podle volební komise používal občanství Burkina Fasa.

|Zprávy z domova

Další akcí proti Temelínu je mše na hranicích

Polní mší, jejímž dějištěm bude dnes odpoledne hraniční přechod Neunagelberg (na české straně Halámky), chtějí Rakušané vyjádřit nesouhlas se spuštěním reaktoru prvního bloku jaderné elektrárny Temelín. Podle organizátorů tato akce nenaruší provoz na hraničním přechodu; v duchu dialogu českých a rakouských sousedů by měla přispět ke konstruktivnímu jednání rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela a českého premiéra Miloše Zemana, kteří se sejdou 31. října.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Pobřeží slonoviny má nového prezidenta

V prezidentském paláci v metropoli Pobřeží slonoviny byl dnes slavnostně prohlášen novým prezidentem Laurent Gbagbo. Přímý přenos z této události vysílal státní rozhlas. Při násilnostech, které propukly po úterním pádu bývalého šéfa vojenské junty Roberta Gueie poraženém v nedělních volbách, přišlo v celé zemi o život 90 lidí.

|Ekonomika

Dluhopisy k náhradě ztrát způsobených suchem schváleny

Senát dnes vládě schválil vydání dluhopisů ve výši pěti miliard korun s tím, že takto získané peníze poslouží k částečné náhradě škod, které zemědělci utrpěli v důsledku katastrofálního sucha letos na jaře. Zákon o vydání dluhopisů podpořilo 23 senátorů ze 43 přítomných, přičemž pro schválení bylo třeba 22 hlasů. Škody, které zemědělcům způsobilo sucho, přesáhly podle ministerstva zemědělství původně odhadovaných 10,7 miliardy korun.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Koštunica obvinil televizi CBS z manipulace

Z neprofesionálního chování a neetičnosti obvinil dnes nový jugoslávský prezident Vojislav Koštunica americkou televizní stanici CBS. Ta v úterý odvysílala místo stominutového rozhovoru natočeného s novým šéfem státu jen jednu odpověď, a to ještě upravenou. Koštunica se obrátil na ředitele CBS dopisem se žádostí o vysvětlení neprofesionálního chování televize.

|Milan Kopp |Ekonomika

Internet na severu Evropy vede nad jihem

V severských státech Evropské unie má Internet daleko více domácností než v jižní Evropě. Podíl lidí doma připojených na Internet se pohybuje od téměř 50 procent ve Švédsku, Nizozemsku a Dánsku k méně než deseti procentům v Řecku a v Portugalsku. Vyplývá to z pravidelných výsledků průzkumu Eurobarometer. Rakousko, Nizozemsko, Dánsko, Švédsko a Británie patří podle průzkumu k zemím, kde nejméně 90 procent lidí doma napojených na Internet tuto mezinárodní počítačovou síť také skutečně využívá.

|Zprávy z domova

Za doklad bez rodného čísla si u MHD připlatíte

Na žádných předplatných jízdenkách, které bude na příští rok vydávat pražský dopravní podnik, nebudou rodná čísla. Lidé si ale budou moci vybrat, zda podniku poskytnou osobní údaj do jeho databáze a zaplatí poté za jízdné stejně jako letos, nebo zda si koupí zcela nový druh jízdenky bez předávání jakýchkoli údajů. Ta bude ale dražší, protože ji bude moci používat kdokoli.

|Zprávy ze světa

Jugoslávie v Paktu stability pro jihovýchodní Evropu

Jugoslávie byla dnes přijata do Paktu stability pro jihovýchodní Evropu, mezinárodního programu pro rozvoj Balkánu. Koordinátor paktu Bodo Hombach to dnes oznámil v Bukurešti u příležitosti konference zemí, které pro tento program poskytují peníze, nebo z něho těží. "Mezinárodní společenství se chápe podané ruky jugoslávského lidu. Odhlasovali odchod Miloševiče a nástup demokratických sil," prohlásil Hombach a předal jugoslávskému zástupci Goranu Svilanovičovi měděný klíč symbolizující plnoprávné členství Jugoslávie v paktu.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Demonstrace v Dánsku proti české vazbě jejich krajana

Šest dánských měst dnes zažilo demonstrace na podporu osmnáctiletého Dána, který je už měsíc vězněn v Praze za nepřiměřené protesty proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance. Akce měly podle organizátorů hlavně vyvinout tlak na dánského ministra zahraničí, aby se zasadil o mladíkovo propuštění.

|Ekonomika

Euro i dnes dosáhlo nového historického minima

Euro dnes již druhým dnem po sobě sestoupilo na nové rekordní minimum v paritě s dolarem. Naděje v okamžitou intervenci centrální banky ochabují. Americký dolar se dostal na historické maximum také vůči švýcarskému franku. Obezřetnost před silnou a sjednocenou akcí světových měnových institucí po dvoudenním setkání finančních představitelů G20 v kanadském Montrealu skončila, když žádný z představitelů svými poznámkami měnu nepovzbudil.

|Zprávy ze světa

Palestinci žádají svolat zasedání Rady bezpečnosti OSN

Palestinská strana dnes znovu požádala o svolání naléhavého zasedání Rady bezpečnosti OSN. Na něm by mělo být rozhodnuto o vyslání sil OSN na ochranu Palestinců na okupovaných územích a v Jeruzalémě. Oznámily to agentury AFP a AP. Tuto žádost podle agentur vznesl palestinský pozorovatel u Spojených národů Násir Kidva v dopise adresovaném předsedovi RB OSN, namibijskému velvyslanci Martinu Andjabaovi. Kidva v něm obvinil Izrael z "pokračování kampaně teroru proti palestinskému obyvatelstvu", z porušování Ženevské konvence a z bezostyšného pohrdání dohodami dosaženými na summitu v egyptském Šarm aš- Šajchu.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Odpor proti Temelínu bude záviset na jednání premiérů

Forma dalších protestů Rakušanů proti Jaderné elektrárně Temelín bude záviset na výsledku jednání rakouského kanceléře Wolfganga Schüssela a českého premiéra Miloše Zemana, kteří se sejdou 31. října v Brně. Uvedl to jeden z mluvčích dnešního protitemelínského protestu na hraničním přechodu Neunagelberg Martin Litschauer. "Na setkání Schüssel-Zeman by měly zaznít naše požadavky ohledně Temelína. K nim patří zastavení štěpné reakce v prvním reaktoru a půlroční 'pauza na rozmyšlenou'.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

O dani z příjmů rozhodne sněmovna až zítra

Poslanecká sněmovna dnes těsně před konečným hlasováním přerušila projednávání vládní novely zákona o dani z příjmů. Poslanci se rozhodli, že závěrečné hlasování bude až zítra ráno. Chtěli tak zpravodajovi návrhu Martinu Kocourkovi z ODS poskytnout dostatek času na kontrolu pozměňovacích návrhů. Z dosavadních výsledků hlasování vyplývá, že sněmovna má vůli valorizovat odečitatelné položky ze základu daně.

|Zprávy ze světa

Bývalý premiér Pobřeží slonoviny unikl zatčení

Bezpečnostní síly Pobřeží slonoviny se dnes pokusily zatknout bývalého premiéra Alassanea Ouattaru v jeho abidžanské rezidenci, avšak jemu se podařilo z domu uniknout. Oznámil to mluvčí jeho Sdružení republikánů (RDR) Aly Coulibaly. Podle agentury Reuters německá velvyslankyně v Abidžanu oznámila, že se Ouattara uchýlil do její rezidence.

|Ekonomika

České dráhy zvýšily oproti loňsku produktivitu

O deset procent na 65,5 miliónu tun zvýšily podle předběžných čísel České dráhy přepravu nákladu za prvních devět měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loni. Přeprava osob vzrostla zhruba o šest procent na 135 miliónů osob. Zároveň poklesl počet zaměstnanců o 3200 lidí a vzrostla produktivita práce o devět procent. V současné době dráhy zaměstnávají přibližně 85.000 osob. Podle generálního ředitele ČD Dalibora Zeleného by se měl růstový trend udržet i pro zbývající měsíce letošního roku.

|Zprávy ze světa

Bývalý polský premiér prý spolupracoval s tajnou službou

Bývalý polský premiér Józef Oleksy prý lhal ve svém lustračním prohlášení, v němž popřel minulou spolupráci s komunistickými tajnými službami bývalé Polské lidové republiky. Za "lustračního lháře" ho dnes označil polský lustrační soud. Výrok zatím nenabyl právní moci a je pravděpodobné, že Oleksy se proti němu odvolá. Celý případ, který probíhal zcela za zavřenými dveřmi, otevřel v červnu loňského roku mluvčí veřejného zájmu Boguslaw Nizieřski. Oleksyho totiž podezříval ze zatajení bývalých kontaktů s komunistickou tajnou službou. Rozhodnutí v dosud nejdéle probíhajícím lustračním případě soud vydal po 18 stáních.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Miloševičův bratr se vrátil z Moskvy

Jugoslávský velvyslanec v Moskvě, bratr bývalého prezidenta Borislav Miloševič, odletěl večer z Moskvy do Bělehradu. Oznámila to nezávislá agentura Beta s odvoláním na dobře informované zdroje. Podle nich se Miloševič už nezúčastnil ani příprav zítřejší návštěvy nového prezidenta Jugoslávské svazové republiky Vojislava Koštunici v Moskvě.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru