Archiv | zprávy ze dne 13. října 2008

|Jiří Hošek, Milan Kocourek, Marika Táborská, Jan Prokeš |Ekonomika

Evropské vlády nalijí do bankovního sektoru stovky miliard eur

Britská vláda mohutně zasáhla v bankovním sektoru. Díky finanční injekci Brownova kabinetu budou dvě banky částečně zestátněny a generální ředitel jedné z nich - Royal Bank of Scotland - odstupuje z funkce. Plán na záchranu bank ve výši 470 miliard eur už přijala také německá vláda. Francouzská vláda podpoří svůj bankovní sektor částkou 320 miliard eur a Španělsko na tyto účely vyčlení 100 miliard eur. Opatření je součástí širšího programu, v jehož rámci se vlády dalších zemí eurozóny včera dohodly na společné podpoře finančního systému.

|Tomáš Sniegoň |Zprávy ze světa

Letošním laureátem Nobelovy ceny za ekonomii je Američan Paul Krugman

Cenu Švédské národní banky za ekonomické vědy na počest Alfreda Nobela, nazývanou též Nobelovou cenou za ekonomii, dnes ve Stockholmu dostal americký ekonom Paul Krugman. Pětapadesátiletý Krugman je profesorem ekonomie na Princeton Universitzy ve Spojených státech a zároveň i autorem pravidelných ekonomicky zaměřených poznámek v deníku New York Times.

|Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Čína: Mlékárny se omluvily za melamin v mléce, slíbily plnění nejpřísnějších norem

Tři největší čínské mlékárny zapletené do skandálu s melaminem se veřejně omluvily. Slíbily také spotřebitelům, že jejich výrobky v budoucnu splní nejpřísnější normy. Mlékárny přidávaly melamin do ředěného mléka, aby tím oklamaly kontrolu a vyvolaly zdání vyšší přítomnosti proteinu. Po požití kontaminovaných potravin muselo lékaře podle čínských médií vyhledat téměř 100 tisíc dětí, na 10 tisíc jich stále zůstává v nemocnici.

|Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Martina Hanáčková |Ekonomika

Vedoucí představitelé eurozóny přijali plán boje s finanční krizí

Evropské banky, které se dostanou do potíží vlivem globální finanční krize, mohou počítat s podporou svých států. Takový je výsledek schůzky nejvyšších představitelů zemí eurozóny v Paříži. Jejím smyslem bylo stabilizovat situaci a při řešení krize demonstrovat jednotný postoj. Řešení světové finanční krize se dnes bude opět hledat také ve Washingtonu, kde jedná Mezinárodní měnový fond a Světová banka.

|Marika Táborská, Břetislav Tureček |Zprávy ze světa

Izraelský premiér Olmert přiznal diskriminaci arabské menšiny

Arabská menšina v Izraeli čelí diskriminaci. Přiznal to izraelský premiér Ehud Olmert. Učinil tak při schůzce s vůdci arabské komunity. Ti za předsedou vlády přijeli s požadavkem, aby znovu otevřel kauzu osm let starých demonstrací, kdy policie postřílela 13 Arabů. Ochráncům lidských práv vadí, že ačkoli i vládní vyšetřovací komise přiznala nepřiměřenost policejního postupu, za krveprolití nemá jít žádný policista před soud.

|Jiří Hošek, Marika Táborská, Vít Pohanka, Jan Prokeš, Miroslav Panuška |Ekonomika

Světová finanční krize zřejmě oddaluje přijetí eura Českem

Současná finanční krize ve světě bude mít podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy vliv na rozhodnutí české vlády o termínu, kdy by naše republika přijala euro. Jak uvedl v České televizi, krize zřejmě oddálí rozhodnutí kabinetu. V přímém důsledku se pak kvůli jednoznačným časovým lhůtám pravděpodobně zdrží i samotné přijetí.

|Dominik Mačas |Zprávy z domova

Studijní a vědecká knihovna v Plzni má depozitář pro další desetiletí

Nový rozsáhlý depozitář, který vystačí na nové knižní přírůstky v příštích zhruba 20 letech, otevřela Studijní a vědecká knihovna v Plzni. V objektu bývalých borských kasáren vzniklo za asi 83,5 milionu korun víc než 11,5 kilometru polic na nové knihy. Kromě toho je zde i špičkové pracoviště na konzervaci knih či velkokapacitní mrazicí box. Co nový depozitář pro knihovnu představuje se Dominik Mačas zeptal její ředitelky Ivany Horákové:

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru