Mládek: České firmy kvůli sankcím přijdou o 2,5 miliardy korun tržeb

Tržby českých firem poklesnou kvůli evropským sankcím vůči Rusku o zhruba 2,2 miliardy korun. Po dnešním jednání s premiérem a dalšími ministry to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. V ohrožení je podle něj také 700 pracovních míst. Odvetné sankce Ruska pak ohrozí dalších 130 pracovních míst a tržby za 300 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD | Foto: Filip Jandourek

„Je to kvalifikovaný odhad toho, co by mohlo nastat. Ale já předpokládám, že nezůstaneme s rukama v klíně a budeme se minimálně snažit o to podporovat firmy, aby třeba vyvezly export, který se nepovede do Ruska, do některých jiných teritorií,“ řekl Mládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek mluvil o dopadech sankcí v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Upozornil zároveň, že ministerstvo průmyslu ještě nemá vyčíslené dopady zákazu dovozu strojírenských výrobků pro ruské státní a jiné veřejné subjekty. „Tam to bezpečně budeme vědět až po nějaké době, jak to dopadlo,“ dodal.

Premiéra Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání oznámil, že vláda založí skupinu, která bude sledovat dopady ruských sankcí na český trh.

„V čele této skupiny bude státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. V této skupině budou zástupci na úrovni náměstků za ministerstvo zemědělství, průmyslu a obchodu, financí a zahraničních věcí,“ upřesnil Sobotka.

„Úkoly jsou dva. První, aktuální je zmapovat si, komu a jaké riziko hrozí, abychom měli reálná čísla, se kterými můžeme pracovat. Druhým je podílet se na debatě v rámci Evropské unie, kdy a jak by měla Evropská unie pomoct těm, kteří byli zasaženi,“ popsal ve vysílání skupiny činnost skupiny Prouza.

Kyjev navrhl sankce proti Rusku, nevyloučil zastavení tranzitu plynu a ropy

Číst článek

Na dnešní schůzce členové kabinetu pověřili ministra zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), aby trval na svolání mimořádného zasedání Evropské rady pro zemědělství. Ta by podle české vlády měla reagovat na ruské sankce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnoval Radiožurnál ve Stalo se dnes s Tomášem Prouzou z Úřadu vlády a prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým

„Já vidím především cestu v tom, aby Evropská komise našla finanční prostředky, abychom dokázali podpořit export těchto komodit mimo trhy Evropské unie. Především vidíme prostor v oblasti Asie, v oblasti čínského trhu,“ uvedl Jurečka.

Rusko od čtvrtka na jeden rok zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska. Je to odveta za západní sankce vyhlášené za ruskou podporu separitistů na východě Ukrajiny.

Přerušení dodávek plynu se Česka nedotkne, u ropy je to horší

Sankce zvažuje i Ukrajina, a to proti vybraným ruským občanům a podnikům. Ohrozit to může i přepravu zboží a surovin přes Ukrajinu. V případě výpadku dodávek plynu by si Česko podle Jana Mládka poradilo.

„České republiky by se to nedotklo. Díky tomu, že existují plynovody Nordstream, Opal a Gazela, je Česká republika v zásadě schopna importovat ruský plyn jinými kanály,“ připomněl ministr.

Jinak by tomu bylo u ropy. Česko podle Mládka kvůli struktuře rafinerií ruskou ropu potřebuje, případné zastavení jejích dodávek přes Ukrajinu by proto přineslo složitější situaci než možné zastavení tranzitu plynu z Ruska do Evropy.

Martin Hromádka, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme