Fotbalisté Španělska a Anglie vstoupí do kvalifikace o ME 2016

Kvalifikace na fotbalové Mistrovství Evropy 2016 je mírnější, než ty předchozí. Ze šestičlenných skupin se přímo na šampionát dostanou hned dva týmy, místo jednoho, navíc ty na třetích místech jdou do baráže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wayne Rooney sice prolomil střeleckou smůlu, ale Anglii k bodům nepomohl

Wayne Rooney sice prolomil střeleckou smůlu, ale Anglii k bodům nepomohl | Zdroj: Reuters

To je povzbudivá zpráva pro slabší celky a uklidňující novina pro ty favorizované, kterým se v poslední době příliš nedaří, třeba Anglii a Španělsko.

Na mistrovství světa skončili v základních skupinách a jak španělskou, tak anglickou sestavu opustilo hned několik opor. Ale minimálně trenéři zůstali a třeba Vicente del Bosque mohl s hrdostí oznámit, že Španělsko večer proti Makedonii nastoupí s Ikerem Cassilliasem v brance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté Španělska a Anglie se po nevydařeném mistrovství světa soustředí na vstup do kvalifikace o ME 2016

„Je to první zápas kvalifikace, nesmírně důležitý, takže nesmíme nic podcenit. Musíme zapomenout na ty strašné duely z mistrovství světa a dostat se z nepříjemného tlaku. Makedonie toho sice v poslední době moc nevyhrála, ale také ji nikdo vyloženě nerozstřílel, takže si na ni musíme dát pozor."

Zatímco španělská skupina "C" pro favorita neskýtá téměř žádného vážného soupeře, Anglie se už dnes večer postaví proti Švýcarsku. Jeho sestava tvořená jmény jako Benaglio, Drmič, Rodriguéz nebo Mehmedi působí jako výběr z celého světa a když se podaří, tak i stejně dobře hraje, jak si vzájemné zápasy pamatuje anglický kapitán Wayne Rooney.

„Už to jsou čtyři roky zpátky, to je dlouhá doba, ale to taky ještě neměli tak dobrý tým. Tehdy jsme s nimi uhráli dobré výsledky, navíc po dobrém výkonu," pamatuje si útočník Albionu, ostatně naposledy prohrála Anglie se Švýcarskem v roce 1981.

Mírnější kvalifikační klíč vytváří na týmy menší tlak než dřív

Ale i proto, že tentokrát není kvalifikace tak přísná, nemusela by Angličanům případná porážka vadit. „Podle mě je pošetilé říkat, že jen dobrý výsledek je přijatelný. Pro mě je to teď hlavně o předvedené hře. Ano, chci vyhrát i ukázat pěkný fotbal, ale jestli se ptáte, co chci víc, tak dám přednost vítězství, v tom se od ostatních neliším."

Připomíná anglický trenér Roy Hodgson, že vítězství koneckonců přebije herní bolest, s jakou se k němu jeho tým v poslední době zkouší propracovat.

Martin Charvát, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme