Buďte razantnější, ale přestaňte experimentovat, vyzval Klaus Müllerovou

Vláda je zase kompletní, novou ministryní práce a sociálních věcí je Ludmila Müllerová z TOP 09. Do funkce ji na návrh premiéra Petra Nečase jmenoval prezident republiky Václav Klaus. Müllerová vystřídala v čele resortu svého stranického kolegu Jaromíra Drábka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus jmenoval novou ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou

Prezident Václav Klaus jmenoval novou ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou | Zdroj: ČTK

Prezident republiky kritickými slovy na dosavadní činnost ministerstva práce a sociálních věcí nešetřil. Ludmilu Müllerovou podle Václava Klause čeká hodně úkolů.

„Moc bych přál, aby se vám podařilo problémové ministerstvo, aspoň viděno zvenku, stabilizovat, aby dělalo vážně ty věci, které dělat má, a přestalo experimentovat s věcmi, které se mu moc nedaří,“ popřál Klaus nové ministryni.

Podle prezidenta chyběly za ministra Drábka razantnější kroky k omezení příliš štědrého sociálního systému. Zároveň se ale dělaly některé kroky, které podle něj nebyly tak citlivé, jak by si představoval.

„Myslím, že chyběl radikální krok v tom, co se musí osekat z příliš přebujelého sociálního systému, ale současně chyběla potřebná citlivost, aby se nedělaly věci, které mají velmi nepříjemné, necitlivé a nezasloužené dopady na některé jednotlivce,“ tvrdí prezident.

Z Hradu odjela Ludmila Müllerová za doprovodu premiéra Petra Nečase na ministerstvo práce a sociálních věcí. Jeho agenda ale pro ni nebude nic nového, na úřadu už působila jako náměstkyně v letech 2002 až 2004. Pak pracovala jako poradkyně stranického kolegy Jaromíra Drábka a až dosud byla na ministerstvu zaměstnaná. Dnes tedy jen změní pozici a kancelář.

„Já jsem velice rád, že jsem měl možnost přivést na tento resort paní ministryni, která ví, do čeho jde,“ řekl premiér Petr Nečas, který ocenil zkušenosti Müllerové.

Ludmila Müllerová před jmenováním řekla, že plánuje resort především stabilizovat a vyřešit kritizovaný projekt sKaret. Chystá se o nich jednat v koalici, bývalým ministrem Drábkem i s opozicí. Rozhodnutí bude podle ní ale především politické.

Müllerová se shodla s premiérem Nečasem na tom, že využití sociálních karet by mělo být dobrovolné s výjimkou lidí podezřelých ze zneužívání sociálních dávek. S tím počítá i koaliční smlouva.

„Samozřejmě jsme vázáni smlouvou, která byla s Českou spořitelnou sepsána, vyhodnocujeme to, budeme v nejbližších dnech jednat jak s nimi, tak i s dalšími zástupci. A samozřejmě budeme jednat i s politiky, protože především je to asi politické rozhodnutí, které povede k případné změně ve využívání sKarty,“ míní Müllerová.

Věra Pfeifferová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme